Rumlar Gökçeada'ya geri dönüyor

ÇANAKKALE (İHA) - Hükümetin kısa bir süre önce çıkardığı yabancıların mülk edinmesi hakkındaki kanunun ardından Rumlar, Çanakkale'nin Gökçeada İlçesi'ndeki eski evlerini onarmaya başladı.

1970'li yıllarda 10 bine yakın Rum'un yaşadığı Gökçeada'da nüfus bugün 500'e kadar düşerken, hükümetin Avrupa Birliği sürecinde çıkardığı kanundan yararlanan Rumlar tekrar eski topraklarına geri dönmeye başladı. Rumlar, Gökçeada'da özellikle ilçe merkeziyle Dereköy, Tepeköy, Eski Bademli ve Zeytinli köylerinde harabeye dönen eski evlerini yeniden onarmaya başladı.

Reklam
Reklam

Bazı Rumlar ise istimlak edilen topraklarının yeniden kendilerine iade edilmesi için larak Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurdu. Davanın yaklaşık 1 yıldır devam ettiğini belirten Rumlar, ellerinden alındığını iddia ettikleri toprakların parasını değil, kendisini istediklerini söyledi.

Bu arada Fener Rum Patriği Bartholemeos'un da doğduğu yer olan Gökçeada'ya büyük önem verdiği öğrenildi. Partiğin, önceki gün doğduğu Zeytinli Köyü'nde harap bir halde bulunan okul binasını onartarak "İmroz Gökçeada'yı Koruma, Yardımlaşma, Geliştirme ve Dayanışma Derneği" olarak açtığı belirtildi. Gökçeada'da kayıtlı Rum sayısının 10 bini bulduğu belirtilirken, yaşayan Rum sayısının ise şu an 500'ü geçmediğini ifade eden adalılar, son çıkan kanunun ardından Rumların yeniden adaya geri dönmeye başladıklarını kaydetti.