Rumlar, pazar günü yeni liderini seçecek

Lefkoşa (AA) - Kıbrıs Rum halkı, yeni liderlerini seçmek üzere, bir hafta aradan sonra bu pazar yeniden sandık başına gidecek.

İlk tur "başkanlık" seçiminde yüzde ellinin üzerinde oy alan aday çıkmadığı için en fazla oyu alan Yannakis Kasulides ve Dimitris Hristofyas, pazar günü en fazla oyu alarak yeni Rum lideri olmak için yarışacak.

Ana muhalefet partisi Demokratik Seferberlik Partisinin (DİSİ) desteklediği eski Dışişleri Bakanı ve AP milletvekili Yannakis Kasulides yüzde 33,51, komünist AKEL partisi Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas yüzde 33,29 oy alarak ikinci tura kalmıştı.

Reklam
Reklam

Demokratik Parti (DİKO), sosyalist EDEK partisi, Avrupa Partisi ve Çevreciler Hareketi tarafından desteklenen şimdiki Rum lideri Tasos Papadopoulos da yüzde 31,79 oy alarak, seçimi ilk turda kaybetmişti.İlk tur seçimde Kasulides 150 bin 996 oy alırken, Hristofyas 150 bin 16 oy aldı. İki aday arasındaki oy farkı 980. Seçimi sürpriz bir şekilde kaybeden Papadopulos ise 143 bin 249 oy alabildi.

İlk turda iki aday arasındaki oy farkının az olması, ikinci turun başa baş ve çok çekişmeli geçeceğini gösteriyor. Kasulides ve Hristofyas, ikinci tura yönelik destek arayışlarını sürdürüyor.

İkinci turda kilit duruma gelen Papadopulos'un partisi DİKO'nun Hristofyas'ı destekleme kararı alması, Hristofyas'ı avantajlı gibi gösterse de DİKO içinden Kasulides'e de oy gideceği yorumları yapılıyor.

Güney Kıbrıs'ta önemli bir unsur olan Rum Ortodoks Kilisesi ise Kasulides'i destekleyeceğini açıkladı. EOKA'cı dernek ve spor kulüpleri de Kasulides'i destekleme kararı aldı.

Rum meclisinde 1 milletvekili bulunan EVRO.KO partisi ise adaylardan hiçbirinin desteklenmemesi yönünde karar aldı.

Reklam
Reklam

-Rumların "başkan" adayları

Rum "başkanlık" seçimlerinin ikinci turunda DİSİ'nin desteklediği eski dışişleri bakanı ve AP milletvekili Yannakis Kasulides ile AKEL Genel Sekreteri ve Rum Meclis Başkanı Dimitris Hristofyas yarışacak. AKEL, tarihinde ilk kez "başkan" adayı gösterdi.