Rumlar silahlanmaya devam ediyor

LEFKOŞA (İHA) - Güney Kıbrıs Rum Yönetimi, sözde "Kıbrıs Cumhuriyeti"nin bağımsızlık günü iddiasıyla bugün askeri geçit töreni düzenledi.

Strovolo'da saat 11.00'de düzenlenen askeri geçit töreninde, Rum Milli Muhafız Ordusu, elindeki silahlarını geçen yıllara göre daha da geliştirdiğini göstererek gövde gösterisi yaptı.

Töreni Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos, Yunanistan Savunma Bakanı Spilyos Spilyotopulos, diğer üst düzey Rum sivil ve askeri yetkilileri ile Güney Kıbrıs'taki yabancı misyon temsilcileri izledi.

Reklam
Reklam

Rumlar geçen yıl olduğu gibi bu yıl da helikopter ve uçaklarını uçurmadı. Törende ilk olarak bir T80 tankı ve kuvvet komutanlarının üzerinde bulunduğu diğer araçlar geçti. Paletli araçlar üzerinde hareket eden mobil toplar, uzun menzilli toplar, çok namlulu roketatarlar dikkati çekerken, resmi geçit töreninde ayrıca RMMO'nun elindeki diğer toplar, tank ve zırhlı personel taşıyıcıları, füze sistemleri de teşhir edildi.

Ayrıca polis, itfaiye, sivil savunma araçları, ambulansların da yer aldığı törende son olarak yaya birlikler geçti.

Resmi geçit töreninde Yunan Alayı'na ait araçlar ve Yunan piyadeleri, RMMO komando ve piyade birlikleri, su altı savunma (SAS) ve su altı taarruz (SAT) timleri, paraşütçüler ve sivil savunma birlikleriyle polis ve harp akademisi öğrencileri de yer aldı.

Her tarafta Rum ve Yunan bayraklarının asılı olduğu resmi geçit törenine halkın fazla ilgi göstermediği gözlemlendi. Törende selamı Rum Yönetimi Başkanı Tasos Papadopulos ve Yunanistan Milli Savunma Bakanı Spilios Spiliotopulos ile siyasi, askeri ve dini yetkililer aldı.

Reklam
Reklam

Törenin ardından, Papadopulos ve Spilyotopulos birer açıklama yaptı. Zaman zaman basının çalışması konusunda Rum enformasyon yetkilileriyle polisler arasında tartışmalar yaşandı.

Hem Türk hem de Rum basın mensuplarının bir kısmı resmi geçidin ardından yapılan açıklamalardan görüntü alamadı.