Rumlar, Taşınmaz Mal Komisyonu'na da başvurdu

KKTC'de kalan eski malları için Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne (AİHM) başvurduktan sonra KKTC'deki Mal Tazmin Komisyonu'na da başvuruda bulunan Rum sayısının 5'ten fazla olduğu bildirildi.

Rum kesiminde yayımlanan Politis gazetesinin haberine göre, Rumların başvurusu, AİHM'den alınarak, Taşınmaz Mal Komisyonu'na götürüldü.

Komisyona başvuran Rumların sayısının artması, Rum tarafını karıştırdı.

Rum Meclisi, uluslararası camiaya yönelik, eski Rum mallarının "istismarının önlenmesi" için Türkiye üzerinde nüfuzlarını kullanmasını isteyen bir kararı oybirliğiyle aldı. Rum vatandaşlarının komisyona başvurmasını engelleyemeyen Rum yönetimi, halka, "komisyona başvurmayın" çağrısı yapıyor.

Reklam
Reklam

Kıbrıs sorununun temel noktalarından mülkiyet konusuna "iç hukuk" oluşturma hedefiyle mahkeme statüsüyle çalışmalarını sürdüren KKTC'deki Taşınmaz Mal Komisyonu, AİHM gündeminde başvurusu bulunan bir Rum'la ilgili "takas" kararıyla bir ilke imza atmıştı.

Taşınmaz Mal Komisyonu'na Rumlar'dan gelen başvuru sayısı 182'ye ulaşırken, AİHM gündeminde başvurusu bulunan bir Rum ilk kez komisyona başvurmuştu. Örnek niteliğindeki söz konusu başvurunun "takas" formülüyle sonuçlandırılmasıyla, komisyonun "iç hukuk" olarak kabul edilme sürecinin güçlenmesi ve AİHM gündemindeki diğer davalara da emsal oluşturması bekleniyor.

Komisyon, 182 başvurudan 22'sini sonuçlandırmıştı.

AA