LEFKOŞA (ANKA) - Rum Yönetiminin, KKTC hava ve deniz limanları üzerinden AB üyesi ülkelerle ticareti düzenleyen Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün Avrupa Parlamentosu, Komisyonu ve Konseyi tarafından onaylanmasını engelleme çabalarını yoğun şekilde sürdürdüğü bildiriliyor. Bu arada, Rum Yönetiminin “son savunma hattı”nın Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvuru olduğu da belirtiliyor.
Rum gazetesi Politis, “Zor Sonbahar Geliyor... Doğrudan Ticaret Konusunda Perde Önünde Tonlar Düşük, Perde Gerisi Kaynıyor” başlığıyla yansıttığı haberinde, Rum Yönetiminin “son savunma hattı”nın Avrupa Birliği Adalet Divanı’na başvuru olduğunu yazdı.
Rum tarafının Avrupa Komisyonu Başkanı Jose Manouel Barroso’nun da desteklediği talebini dikkate alan Avrupa Komisyonu’nun, Doğrudan Ticaret Tüzüğünün Avrupa Parlamentosu’nca incelendiği, şimdilik, tonları düşük tuttuğunu ancak bunun çok fazla da anlam taşımadığını kaydeden gazete, Tüzüğün, üyelik sürecinin devamını kolaylaştırmak amacıyla Türkiye’nin, Ankara Protokolü’nü uygulaması için baskı olarak işlediğini savundu.
-“TÜZÜK AB KONSEYİ’NE GELİRSE RUM BAKAN İSTİŞARELERİ ZORLAŞTIRACAK”-
ABHaber’e göre, gazete Kıbrıslı Türklerin ticareti konusuna getirilecek bir çözümün Türkiye’nin AB üyelik sürecini kolaylaştırabileceği tezine AB üyesi ülkelerin çoğunun katıldığını belirterek; Tüzüğün sonbaharda Konseyde müzakereye açılma noktasına gelmesi halinde bunun, Rum Dışişleri Bakanı’nın istişarelerini zorlaştırmasının beklendiğini vurguladı.
-“RUM YÖNETİMİ, İSPANYA-CEBELİTARIK MESELESİNİ ÖRNEK GÖSTERECEK”-
Rum Yönetiminin AB içerisindeki müttefik arayışlarını, İspanya-Cebelitarık gibi “milli hassasiyetleri” örnek göstererek sürdüreceğini kaydeden gazeteye göre, önümüzdeki sonbaharın zor olacağı ve Avrupa Komisyonu’nun Türkiye’yle ilgili raporunun da aynı dönemde yazılacağı dikkate alındığında, önümüzdeki Ekim ayına kadar ticaret konusunda Rum tarafını tatmin edecek bir hal çaresi bulunmaması durumunda 2006 sahnesinin yeniden canlanacağı öngörülüyor.
Gazete şimdi bütün ümitlerin Avrupa Parlamentosu’na bağlandığını, AP’nin 27 Nisan günkü toplantısında; Komisyon tarafından seçilen hukuki zeminin doğruluğunun araştırılması amacıyla Doğrudan Ticaret Tüzüğü’nün Uluslararası Ticaret Komitesi’nden Hukuk Komitesi’ne “havale edilmesi” talebinin ele alınacağını belirtti.
Komisyon’un seçiminin yanlış olduğuna hükmedilmesi halinde Tüzüğün onaylanması için Avrupa Komisyonu ile Parlamentosu’nun “birlikte karar vermesi” gerekeceğini belirtirken alınacak karar her ne olursa olsun, Avrupa Konseyi tarafından oy birliğiyle alınabileceğini de yazdı.(ANKA)