Rumlar'dan Kıbrıslı Türklere engel

LONDRA (ANKA)- Avrupa Yüksek Öğretim Reform sürecini izlemek üzere iki yılda bir toplanan Bologna Süreci Eğitim Bakanları zirve toplantısında Kıbrıslı Türk öğrencilerin "eğitim hakkının" iade edilmesi için yürütülen tartışmalar Rum engeline takıldı.

ABHaber.com'a göre Avrupa Parlamentosunda 15 Mayıs'ta yapılan "madalyonun öteki yüzü" isimli seminerde başlayan "eğitim hakkı" ve "eğitim ambargosu" tartışmaları Londra'daki Bakanlar Zirve toplantısına taşındı. Kıbrıslı Türk öğrenciler ve üniversiteleri üzerinde Kıbrıslı Rumlar tarafından uygulanan engellemeler ve "eğitim ambargosu" Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğinin Mart ayı raporunda "insan hakları ihlali" olarak kayda geçmişti.

Reklam
Reklam

Bu raporda, Kıbrıslı Türk öğrencilerin Bologna sürecinin dışında tutulmasının bir insan hakları ihlali olduğu vurgulanarak, bu durumun, hem öğrenci, hem de akademisyenlerin "akademik özgürlüklerini", "özgür fikir teatisini" ve "uluslararası rekabeti" engellediği kaydedilmişti.İki gündür devam eden Bologna Süreci Eğitim Bakanları toplantısında da Rum Eğitim Bakanı üzerinde Kıbrıslı Türk öğrencilerin ve Kıbrıs Türk üniversitelerinin Bologna sürecine dahil edilmesi ve insan hakları ihlallerinin düzeltilmesi için yoğun baskı olduğu öğrenildi.

Ancak edinilen bilgilere göre bu baskılara rağmen Rum Bakan bütün önerileri veto etmeye hazırlanıyor. Şimdi gözler toplantı sonunda yayınlanacak "Londra Deklarasyonu"na çevrildi. Deklarasyonda Kıbrıslı Türklerin sürece dahil edilip edilmeyeceği merak konusu olurken Rumların geri adım atmamakta kararlı olduğu kaydediliyor.