"Rumların vetosu tehlikeli olur"

WASHINGTON (İHA) - Amerika Dışişleri Bakanlığının Kıbrıs eski Özel Koordinatörü Thomas Weston, Kıbrıslı Rumların, Avrupa Birliği içinde Türkiye'ye karşı veto yoluna gitmesinin, Kıbrıs için çok kötü sonuçları olacağını söyledi.

Thomas Weston, Kıbrıs Özel Temsilciliği görevini 5 yıl yürütmüştü. Ağustos ayında emekliye ayrılan eski Büyükelçi Weston, artık bir akademisyen olmasından dolayı Kıbrıs konusunda ve diğer konularda biraz daha açık konuşabildiğini belirtiyor.

Birleşmiş Milletlerin hazırladığı birleşme planının Türkler tarafından kabul edilmesi, ancak Rumlar tarafından reddedilmesi sonrasında Kıbrıslı Rumlar, tüm ada adına Avrupa Birliği'ne tam üye oldu. Emekli büyükelçi Weston'a Kıbrıs'ta şimdi ne olacağını sorduk. Weston, şöyle dedi:

Reklam
Reklam

"Pek fazla bir şey olacağını zannetmiyorum. Ta ki Rumlar, Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri'nin teklif ettiği gibi çözüm için ne istediklerini açıkça belirtinceye kadar. Dünya hala bunu bekliyor"

Weston, Kıbrıs Rumlarının ne istediklerini açıkça belirtmesinin önemli olduğunu ancak Kıbrıs sorununun ele alınması için, önce Türkiye'nin Avrupa Birliği'yle ilişkileri sorusunun yanıtlanması gerektiğini vurguluyor. Emekli Büyükelçi, Türkiye'nin Avrupa Birliğine tam üye olmasının hem Türkiye için hem de Avrupa için son derece önemli olduğunu belirtti ve şöyle dedi:

"Türkiye'nin Avrupa'yla bütünleşmesi, Kıbrıs konusunda gerçek bir ilerleme kaydetmek için ön şart niteliği taşıyor. Eğer Türkiye, Avrupa Birliğine üye olma yolunda ilerliyorsa, Kıbrıs'ta çözüme varmak için fırsat var demektir. Ancak, eğer Türkiye'nin üyeliği gelişmezse, o zaman Türkiye'de, Avrupa'da ve Kıbrıs'ta o kadar çok şey değişir ki, çözümden başka bir yol izlenecektir"

"VETO TEHDİDİNİ KOZ OLARAK KULLANMAK CAZİP GELEBİLİR"

Amerika'nın eski Kıbrıs Özel Temsilcisi Weston, Avrupa Birliği'ne tam üye olan Kıbrıs Rum tarafının, veto hakkını koz olarak kullanması olasılığının Türkiye'nin üyeliğini nasıl etkileyeceği konusunda ise şöyle dedi:

Reklam
Reklam

"Bence Rumlar açısından, veto tehdidini koz olarak kullanma fikri cazip gelebilir. Ancak bence bu Kıbrıs için oldukça tehlikeli bir adım olur. Uzun dönemdeki menfaatlerini ve Avrupa Birliği'nin işleyişini tehdit eder. Ve bence diğer üye devletlerin durumu da böyle görüyor"

Weston, Türkiye'nin tam üyelik sürecinin Kıbrıs için çok önemli olduğunu ve kısa dönemli diplomatik çıkarlar için Türkiye'nin önünü kesmenin son derece dar görüşlü bir politika olacağını söyledi. Ancak Weston, Kıbrıs Rum kesiminin 17 Aralık'ta izleyeceği politikayı kestiremediğini ifade etti.

Thomas Weston, Kıbrıs Türk hükümetinin istifasının çözüm için ne gibi etkileri olacağını da yorumladı. Weston, Talat hükümetinin, New York'taki görüşmelerin tamamlanmasından ve birleşme konusunda düzenlenen referandumdan önce seçildiğini hatırlattı. Weston, yeni hükümet kurma çalışmalarının istikrarlı bir sonuç getiremeyeceğini ve Kıbrıs Türk tarafında seçime gidileceğini tahmin ediyor: Yeni seçimler yapılırsa, referandumda alınan sonuçlara daha yakın bir sonuç çıkma olasılığı var. Yani, yeni bir seçimin, Kıbrıslı Türkler açısından daha bütünleşme yanlısı bir duruşun oluşması ihtimalini arttıracağını düşünüyorum.

Reklam
Reklam

Amerika'nın Kıbrıs eski Özel Temsilcisi Thomas Weston, Dışişleri Bakanlığına katkıda bulunmaya devam ediyor ve Georgetown Üniversitesi'nin Dış Politika bölümünde yardımcı profesör olarak çalışıyor.