Rus basını: "Putin'in zor İstanbul ziyareti"

Rusya'nın Sesi tarafından yayımlanan bir yorumda, TBMM'de tezkerenin kabul edildiği, Patriot füzeleri konusunda Moskova ve Ankara arasında söz atışmasının yaşandığı belirtiti.

MOSKOVA(ANKA) - Türkiye, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i ağırlamaya hazırlarken Patriot füzelerinin Türkiye'ye konuşlanmasına ilişkin iki ülke arasında "atışmanın" yaşandığına dikkat çekilerek Putin'in 3 Aralık'ta yapılması beklenen İstanbul ziyaretinin, "zor bir ziyaret" olacağı savunuluyor.

Rusya'nın Sesi tarafından siyasi analist Stanislav Tarasov'un imzası ile yayımlanan bir yorumda, Putin'in Türkiye ziyaretinin ilk başta, Türkiye-Rusya Stratejik İşbirliği Zirvesi üst düzey toplantısı dolayısıyla 14-15 Ekim tarihleri için planlandığı anımsatılarak "Fakat (ziyaret) enformasyon kaynaklarına göre Suriye krizi konusundaki anlaşmasızlıklar nedeniyle ertelenmişti" denildi.

Reklam
Reklam

İstanbul görüşmelerinde esas vurgunun enerji ve ticaret işbirliği konularına yapılacağı belirtilirken, "Üstelik Türkiye'nin de sayesinde Güney Akım projesi konusundaki müzakereler tamamlandı ve inşaata başlanacağı ilan edildi" denildi.

Türkiye ile Rusya'nın İstanbul'da, Suriye krizi dahil bölgesel sorunları da ele alacakları belirtilen yorumda, TBMM tarafından kabul edilen tezkereye de değinilirken şu ifadeler kullanıldı:

"Haziran ayında Moskova'da Erdoğan, BM Güvenlik Konseyi üyeleri ile Türkiye tarafından imzalanan Cenevre anlaşmasında yer alan mekanizmanın devreye girmesinden yana olduğunu söylemişti. Fakat daha sonra TBMM, Suriye topraklarında askeri operasyon için bir yıllık izin belgesini kabul etmişti. Kararın ardından Putin ile Erdoğan arasında sıcak bölgesel sorunlarla ilgili birkaç kez telefon görüşmesi yapılmıştı."

Yorumda ayrıca son günlerde, Moskova ve Ankara arasında, Türkiye'nin Suriye ile sınır bölgeye Patriot füze sistemlerinin konuşlandırılması konusunda "söz atışmasının yaşandığı belirtilerek, "Tüm bu yaşananlar, Vladimir Putin'in Türkiye'ye ziyaretinin bu kez kolay olmayacağını göstermekte" denildi. (ANKA)(CN/OE)

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: