Rus borsasında tarihi çöküş! İşlemler durdu, Ruble’de sert düşüş: Yüzde 29…

Rusya Ukrayna savaşı piyasaları derinden etkilerken ''1 Ruble kaç dolar?'' sorusu gündeme geldi. Hafta sonu gelen yaptırım kararları ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rus caydırıcı güçlerinin özel savaş görevi durumuna geçirilmesini emretmesinin ardından offshore piyasadaki işlemlerde ruble sert düştü.

Rusya Merkez Bankası, aracı kurumların yabancı kurumsal veya bireysel yatırımcıların Rus menkul kıymetlerinde satış emirlerini yerine getirmelerini yasakladı. Rusya MB açıklamasında döviz ve para piyasası dışındaki piyasaların açılmalarının gerekip gerekmediğinin henüz değerlendirilmekte olduğunu da belirtti.

Rusya Maliye Bakanlığı da Rus ihracatçılarına dış ticaretteki döviz kazançlarının yüzde 80'ini satma zorunluluğu getirdi.

Rusya’nın Ukrayna işgali devam ederken Batılı ülkelerden, Rusya’yı uluslararası finans sisteminin dışına itecek kritik bir hamle geldi. Avrupa Birliği, ABD, İngiltere, Kanada, Fransa, İtalya ve müttefik ülkeler belirlenen Rus bankalarını SWIFT sisteminden çıkarma kararı aldı. Ayrıca, Rus Merkez Bankası’nın finansal varlıkları bloke edilecek. Süper zengin Rus oligarkların paralarına ulaşması kısıtlanacak.

Reklam
Reklam

DÖVİZ İŞLEMLERİ DURDU

Hafta sonu gelen yaptırım bu yaptırım kararları ve Rusya Devlet Başkanı Putin'in Rus caydırıcı güçlerinin özel savaş görevi durumuna geçirilmesini emretmesinin ardından offshore piyasadaki işlemlerde ruble yüzde 29 gerileyerek sert düştü.

Geçen hafta yaklaşık yüzde 25 değer kaybeden Moskova Borsası'nın ise ikinci bir talimata kadar işlemlere kapalı olacağı duyuruldu. Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ve Batılı ülkelerin yaptırım açıklamalarının ardından Rus rublesi, haftaya dolar karşısında yüzde 8'den fazla değer kaybederek başladı.

Dolar/ruble paritesi yüzde 8,43 artışla 90 seviyesine, euro/ruble paritesi de yüzde 8,8 yükselişle 101,2'ye çıktı.

Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardığını duyurmuştu.

BP VE EQUİNOR RUSYA'DAN ÇIKIYORLAR

Öte yandan Norveç enerji şirketi Equinor, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı sonrasında Rusya'da bulunan ortaklıklarını sona erdirme sürecini başlatacağını duyurdu. Avrupa'nın ikinci büyük petrol ve gaz şirketi Equinor'un CEO'su Anders Opedal, "Rusya'daki operasyonlarımıza yeni yatırımı durduruyoruz ve ortaklıklarımızı satmak için süreci başlatacağız" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Equinor, Rusya'dan 30 yıldan uzun süredir faaliyet gösteriyor ve 2012'de Rus devlet petrol şirketi Rosneft ile stratejik işbirliği anlaşması yapmıştı.

Avrupa'nın en büyük petrol ve gaz şirketi BP Plc ise Rusya'da Rosnetf Oil Company'de bulunan yüzde 19,75 oranında hissesini satma kararı aldı. BP, bu hisseleri 2013 yılında almıştı. Hisselerin 2021 sonu itibariyle değeri 14 milyar dolar seviyesindeydi.

BP CEO'su Bernard Looney de Rosneft Yönetim Kurulu'ndan istifa etti.

Anahtar Kelimeler: