Rus-İran nükleer işbirliği

ABD ile Rusya arasında Moskova'da yapılan üst düzey görüşmelerde Rusya'nın İran ile nükleer işbirliği konusu ele alındı.

ABD Enerji Bakanı Spencer Abraham, Dışişileri Bakanlığı Müsteşarı John Bolton ve Rusya Atom Enerjisi Bakanı Aleksander Rumyantsev arasındaki görüşmenin ayrıntıları açıklanmadı. ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, Çarşamba günü, Moskova'nın İran'da 6 nükleer reaktör inşa etme planından rahatsızlık duyduklarını bildirmişti.
Bush yönetimi, İran'ın reaktörleri nükleer silah geliştirme amacıyla kullanmasından kaygı duyuyor. Rus yetkililer ise reaktörlerin sivil amaçlı olduğunu öne sürüyor.
Enerji Bakanı Abraham Spencer ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı John Bolton'un ziyareti, Moskova'nın İran ile nükleer işbirliğini artıracağı açıklamasından birkaç gün sonra gerçekleşti.

Reklam
Reklam

Rusya, İran'a, Basra Körfezi'nde Buşehir'de nükler bir santral inşa etmesine yardım ediyordu. Moskova, geçen hafta tamamlanmak üzere olan Buşehir santraline ek olarak 10 yıl içinde, yine Rusya'nın yardımıyla 5 yeni nükleer reaktör daha inşa edilmesini öngören bir plan açıkladı.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Philiph Reeker, bu tür bir işbirliğinin İran'a nükleer silah geliştirme çabalarında yardımcı olduğunu ve yardımın durdurulmasının Rusya'nın kendi stratejik çıkarlarına da uygun düşeceğini söyledi. Sözcü Reeker, zengin petrol ve doğal gaz kaynaklarına sahip olan İran'ın, nükleer santrallere ihtiyaç duymasının soru işareti yarattığını vurguladı. Reeker, İran'ın nükleer silaha sahip olmak için bu santralleri inşa etmesinden kaygılandıklarını da söyledi.

Rusya, İran ile nükleer işbirliğinin sadece sivil amaçlı olduğunu ve Buşehir'deki santralin uluslararası denetim altında olacağını öne sürüyor. Amerikalı yetkililer ise, santralde silah amaçlı nükleer malzeme üretilmese bile İranlı bilimadamlarının santralin çalıştırılması sırasında bu hedefe yönelik önemli bilgiler edineceklerini bildiriyor.
Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, İran ile nükleer işbirliğinin, Amerika Enerji Bakanı Spencer Abraham ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı John Bolton'un Moskova'daki temaslarında önplana çıkacağını da açıkladı.

Reklam
Reklam

Washington Post gazetesi, önceki gün Buşehir'deki nükleer santralin 2004 yılında çalışmaya başlamasının, hem Amerikan hem de İsrailli askeri uzmanlar için büyük kaygı yarattığını bildirdi. Gazeteye göre, bazı Pentagon yetkilileri, santralin, çalışmaya başlamadan önce tahrip edilmesi gerektiği görüşünde.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü, haberle ilgili yöneltilen soruya, bir askeri saldırının tümüyle varsayımdan ibaret olduğunu, şu aşamada Moskova ile diplomatik görüşmelere ağırlık verildiği yanıtını verdi.

Anahtar Kelimeler: