Mersin'deki Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin yapımını üstlenen Akkuyu NGS A.Ş. Genel Müdürü Aleksander Superfın, Sinop'ta kurulması planlanan nükleer santrale de Rus firması olarak talip olduklarını açıkladı.
Türkiye'nin ilk nükleer güç santralinin kurulacağı Mersin Akkuyu'da çalışmalar sürerken, santralin yapımını üstlenen Rus firması, Mersin'den bir grup gazeteci ile iş adamını Moskova'da ağırladı. Rusların ilk nükleer santrali olan ve 1964 yılında Voronej kentinde kurulan 'Novo Voronej Nükleer Güç Santrali'ne düzenlenen gezinin ardından şirketin Moskova'daki yönetim binasında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, Mersin'de kurulacak olan nükleer güç santraliyle ilgili bilgiler veren Akkuyu NGS A.Ş. Genel Müdürü Aleksander Superfın, Akkuyu'da 2020 yılında enerji üretimine başlanacağını bildirdi. Projeye göre, Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin 4 üniteden oluşacağını kaydeden Superfın, her biri 1200 megawatt olan bu ünitelerin ilkinin 2020 yılında, diğerlerinin de birer yıl arayla devreye sokulacağını söyledi. Türkiye'nin santralden üretilecek olan enerjinin yüzde 50'lık kısmına 15 yıl boyunca alım garantisi verdiğini, bu süre için 12.35 Cent'lik sabit fiyat belirlendiğini vurgulayan Superfın, bu anlaşmanın her iki ülke açısından da karlı bir anlaşma olduğunu söyledi.
Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin temelinin 2015 yılında atılmasının planlandığını açıklayan Superfın, santralin dünyadaki son teknoloji ile inşa edileceğini ve 9 büyüklüğündeki depreme dayanıklı olacağını kaydetti. Superfın, ayrıca 4 boing uçağının çarpmasına dayanıklı olarak dizayn edileceğini belirtti. Santralin inşaat aşamasında yaklaşık 10 bin kişinin çalışacağını ifade eden Superfın, çalışanların yüzde 95'nin Türk olacağını vurguladı. Superfın, Akkuyu Nükleer Güç Santrali projesinin 20 milyar dolarlık bir yatırım olduğunu belirterek, santralin planlanan ekonomik ömrünün 60 yıl olduğunu, ancak Türk tarafının talep etmesi durumunda bu sürenin 80 yıla çıkarılabileceğini söyledi.
Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Superfın, 'Türkiye'nin Sinop'a kurmayı planladığı ikinci nükleer güç santraline de talip misiniz? şeklinde soruya, şöyle cevap verdi:
"Bildiğiniz gibi Türkiye, şu anda 4 ülke ile görüşmeler yapıyor Sinop'la ilgili. Japonya, Güney Kore, Kanada ve Çin. Rus tarafı görüşmelere katılmaya hazır. Eğer Türkiye Sinop'ta Rusya'ya destek vermek isterse ve Türkiye Rusya'yı teşvik ederse, biz görüşme masasına oturmaya hazırız. Rusya hükümeti bu imkanı belirledi ve beyan etti Türkiye'ye. Eğer uygun görülürse biz hazırız."
Aleksander Superfın, Türk sanayicilerin ucuz elektrik elde etmek için Akkuyu'daki nükleer santralin yüzde 25'ini satın almak istedikleri ve bunun için Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir'in girişim başlattığının hatırlatılması üzerine ise, şu açıklamalarda bulundu:
"Türk sanayiciler yanılmıyorsam bir bloku satın almaya hazır olduklarını beyan ettiler. Ancak bu çok ciddi araştırmaları, ciddi görüşmeleri gerektiren bir konu. Böyle durumlarda aslında çok derin bir fayda olabilir. Satın alan taraf kendisine belirli kolaylıklar sağlayabiliyor uzun bir süre için. Onun için bu konuda görüşmeleri yapmakta fayda var. Rakam belirleme konusunda çok ayrıntılı görüşmeler ve anlaşmalar yapılması gerekiyor."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz