Rusya da Mısır uçuşlarını durdurdu

Rusya Devlet Başkanı Putin, Cumartesi günü Sina Yarımada'sında düşen Rus yolcu uçağının bomba ile düşürülmüş olma şüphesi üzerine, Mısır'a uçuşların durdurulması emri verdi. İngiltere de Şarm eş-Şeyh'e uçuşları iki yönlü olarak durdurmuştu.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Cumartesi günü Sina Yarımada'sında düşen Rus yolcu uçağının bomba ile düşürülmüş olma şüphesi üzerine, Mısır'a uçuşların durdurulması emri verdi.

Rusya'nın St. Petersburg kentine gitmek üzere Mısır'ın Şarm el Şeyh kentinden havalanan ve kısa süre sonra düşen Metrojet uçağında, mürettebat dahil toplam 224 kişi hayatını kaybetmişti.

Olay hakkında inceleme yapan İngiliz uzmanlar, Airbus 321 tipi uçağın, kargo bölümüne yerleştirilen bir bomba nedeniyle düşmüş olabileceğini belirtiyor.

Reklam
Reklam

Sina Yarımadası'nda faaliyet gösteren IŞİD bağlantılı bir örgüt uçağı kendilerinin düşürdüğünü iddia etmiş, Mısırlı yetkililer bu iddiayı yalanlamıştı.

İngiliz uzmanların bu sonuca, IŞİD bağlantılı örgütün konuşma kayıtlarına dayanarak vardığı tahmin ediliyor.

Şüphelerin güçlenmesi üzerine İngiltere Başbakanı David Cameron da, turizm merkezi Şarm eş-Şeyh'e uçuşların iki yönlü olarak durdurulması talimatını vermişti.

İngiliz havayolu şirketleri, bölgedeki İngiliz turistlerin ülkelerine geri dönebilmeleri için uçuş ayarlamaya çalışılıyor.

TIKLAYIN: 19 BİN TURİST MISIR'DAN DÖNMEYE ÇALIŞIYOR

BBC'nin Moskova Muhabiri Steven Rosenberg, Kremlin'in bu kararının Mısır turizmi için çok kötü bir haber olduğunu, her yıl 2 milyonda fazla Rus turistin ülkeyi ziyaret ettiğini belirtiyor.

Putin'in sözcüsü "Eğer uçak gerçekten bomba nedeniyle düştüyse ve bu Rusya'nın Suriye'de IŞİD'e yönelik hava saldırılarıyla bağlantılı ise, bu durum hava operasyonuna yönelik kamuoyu desteğini azaltacakır" dedi.

TIKLAYIN: RUS UÇAĞI NEDEN DÜŞTÜ: 4 OLASILIK

Reklam
Reklam

Rus uzmanlar da uçağın enkazından alınan parçalar üzerinde incelemeler yapıyor.

Mısır'da şu an 45 bin kadar Rus turistin bulunduğu tahmin ediliyor.

İlk inceleme sonuçlarının ortaya çıkmasının ardından Belçika, Hollanda ve Almanya da Şarm el Şeyh'e uçuşlara iki yönlü olarak sınırlama getirmişti.