Rusya, lübnan'a mühendis yollayacak

MOSKOVA (İHA) - Rusya, Lübnan'a asker değil, ülkenin yeniden yapılandırılmasına katkıda bulunacak 'askeri mühendis' gönderme kararı aldı.

Birleşmiş Miletler Barış Gücü'ne (UNIFIL) katkı konusunun günlerdir ülke çıkarları açısından tartışıldığı Rusya, soruna farklı bir çözüm getirdi. Rusya Savunma Bakanı Sergey İvanov'un, "Lübnan'a savaş gücü değil, yıkılan şehirlerin yeniden inşaasında görev alacak askeri mühendisler yollayacağız" açıklaması ülkede sükunetle karşılandı.

Konuyla ilgili olarak İHA'ya açıklamada bulunan Rusya Jeopolitik Sorunlar Akademisi Başkanı General Leonid İvaşov ise hem Rusya ve hem de Türkiye'nin Lübnan'a asker gönderme kararlarını sert bir dille eleştirdi. Konuşmasında öncelikli olarak Türkiye'nin Lübnan'a asker göndermesi kararının bu ülkenin içişlerini ilgilendiren bir konu olduğunu vurgulayan Leonid İvaşov, "Fakat hükümet ve parlamento böyle bir kararı alırken kamuoyunun da görüşünü dikkate almalı veya en azından aldığı kararın nedenlerini kendi halkına açık bir şekilde anlatmalı. Türkiye ve Rusya gibi büyük devletlerin daha uzak vadeli politika izleyerek bölgede kendi ağırlıklarını koyacak projelere girişmeleri lazım. Barış gücü göndermek her iki ülkeyi de küçük düşürmekte, imajlarını zedelemektedir. Çünkü barış kuvvetleri, bölgede geçici bir süre ateşkes sağlanması için görev yapacak. Fakat bölgede kalıcı barış sağlanması için karşı güçlerin dengelenmesi gerekiyor" dedi.

Reklam
Reklam

Bölgedeki güçler dengesizliğine işaret eden İvaşov, "Saldırgan taraf olan İsrail'in bu tutumundan vazgeçmesi için karşısında kendini yeterince savunma yeteneği bulunan bir güç görmesi lazım. Bu yüzden özellikle Rusya'nın, bölgeye askeri inşaat mühendisleri göndereceğine ABD ve İsrail'in tepkilerini dikkate almayarak Hizbullah ve Suriye'yi en çağdaş Rus silahlarıyla silahlandırması gerekiyor" şeklinde konuştu.

İvaşov, "Bir ülkeye barış gücü gönderip gönderilmemsi, bu kararı alan ülkenin siyasi hedefleri doğrultusunda ele alınmalı. Türkiye ve Rusya'nın Ortadoğu'da kalıcı barış sağlanması gibi daha büyük siyasi hedefleri bulunduğuna inanıyorum. Geçici barış gücüne katkıda bulunmak ise Türkiye ve Rusya gibi ülkelerin siyasi hedeflerine uymamaktadır" ifadelerini kullandı.