Rusya, NATO'nun görüşme talebini reddetti

BRÜKSEL (İHA) - Rusya, Moskova'nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Antlaşması'na (AKKA) katılımını askıya alma kararı konusunda NATO'dan gelen görüşme teklifini geri çevirdi.

Savunma Bakanlığı üst düzey yetkililerinden Yevgeni Buzhinski, ITAR-TASS ajansına yaptığı açıklamada, NATO'nun antlaşmaya ilişkin yaklaşımında bir değişiklik olmaması nedeniyle, böyle bir görüşmenin fazla bir anlam ifade etmeyeceğini söyledi.

Buzinski bununla birlikte Rusya'nın Batı sınırında silah yığınağı yapmak gibi bir niyetinin olmadığını belirterek, Polanya ve Letonya arasındaki Kaliningrad bölgesine kısa ve orta menzilli füzeler yerleştirmeyeceğini ifade etti. Buzinski, "Rusya'nın AKKA üzerindeki moratoryumu kesinlikle, Batı sınırındaki güçlerimizi artıracağımız manasına gelmiyor. Bunu elzem olarak görmüyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

NATO, Pazartesi günü yaptığı açıklamada, Rusya'nın AKKA'ya katılımını askıya almasından duyduğu endişeyi dile getirerek, antlaşmaya bağlılığının devam ettiğini duyurmuştu.

1992'de yürürlüğe giren AKKA, Soğuk Savaş sonrasında Avrupa'nın güvenliğini ilgilendiren en önemli anlaşmalar arasında yer alıyor. Rusya, ABD'nin Doğu Avrupa'daki eski Sovyet ülkelerinde kurmayı planladığı füze savunma sistemiyle ortaya çıkan gerilim esnasında AKKA'dan imzasını çekme tehdidinde bulunmuştu. Analistler, Rusya'nın AKKA'ya katılımını askıya alarak, ABD'nin füze savunma sistemleri planını hayata geçirmesi halinde bunu bir silah olarak kullanabileceğini ifade ediyor.
NATO ile Varşova Paktı ve Doğu Avrupa'daki komünist ülkeler arasında imzalanan anlaşma Avrupa'da ancak belli sayıda asker ve askeri cephanelik bulunmasını şart koşuyor.

1990 yılında imzalanan anlaşma 1992'de yürürlüğe girdi. AKKA, tanklar, zırhlı muharebe araçları, toplar, savaş uçakları ve taarruz helikopterleri olmak üzere 5 kategorideki konvansiyonel teçhizatta büyük miktarda indirimi öngörüyor. Anlaşma her bir kategori için taraf ülkelere ayrı bir sınırlama getiriyor.
Anlaşma ayrıca Atlantik'ten Urallar'a kadar taraf devletlerin silahlı kuvvetlerine münferiden hukuki bağlayıcılığı olan sınırlamalar getiriyor.

Reklam
Reklam