Rusya: Suriye'de ateşkes ihlallerine müdahale edebiliriz

ABD'yi Suriye'de ateşkes ihlallerini önleme konusunda ayak sürümekle suçlayan Rusya, ateşkesi ihlal edenlere saldırı düzenleyebileceğini bildirdi. ABD ise bu konuda acil görüşmeye gerek olmadığını söylüyor.

Rusya, Suriye'de ilan edilen ateşkesin uygulanması konusunda ABD ile derhal anlaşma sağlanamazsa, yarından itibaren ateşkesi bozan taraflara karşı tek yanlı olarak harekete geçeceğini bildirdi.

Rusya Genelkurmay Başkanlığı yetkililerinden Sergey Rudskoy, ABD ile iki tur görüşme yapıldığını ancak anlaşma sağlanamadığını belirtti.

Sergey Rudskoy, Suriye'de her gün ölenler olduğu kaydederek ABD'yi suçladı ve "Ateşkes ihlallerine karşı alınacak önlemlerin geciktirilmesi kabul edilemez" dedi.

Rudskoy, Rusya'nın yarından itibaren ateşkesi ihlal edenlere karşı tek taraflı olarak güç kullanmaya hazır olduğunu söyledi.

Reklam
Reklam

Rusya geçtiğimiz günlerde bazı muhalif güçlerin yer yer rejim birliklerine ateş açtığını, örneği Humus bölgesinde geçen hafta bir askerin öldürüldüğünü söyleyerek şikayetçi olmuştu.

'Görüşmeye gerek yok'ABD ise ateşkes ihlalleri ile ilgili olarak acil görüşme gerektiği çağrısına katılmadığını bildirdi.

Bir Amerikalı yetkili Cenevre'de Reuters ajansına yaptığı açıklamada, "Rusların kaygılarının zaten yapıcı bir şekilde ele alınmakta olduğunu" söyledi.

Amerikalı yetkili, "Rusların ateşkes ihlallerine dair kaygılarıyla ilgili haberleri gördük. Bu tür açıklamaları kim yapıyorsa yanlış bilgilendirilmiş. Zira bu konular zaten yapıcı bir şekilde ayrıntılı olarak görüşüldü ve görüşülmeye devam edilecek" dedi.

27 Şubat'ta ilan edilen ateşkese tarafların genel olarak uyduğu, ateşkes sayesinde onbinlerce Suriyeli'ye ihtiyaç duydukları yardımın ulaştırıldığı belirtiliyor.

Ateşkes, IŞİD ve el Nusra hedeflerine yapılan saldırıları kapsamıyor.

Cenevre görüşmeleri 2. haftasındaABD Dışişleri Bakanı John Kerry bu hafta Suriye krizini görüşmek üzere Moskova'ya gitmeye hazırlanıyor.

Reklam
Reklam

Kerry'nin Rus mevkidaşı Sergei Lavrov ve Cumhurbaşkanı Vladimir Putin ile görüşmesi bekleniyor.

Kerry Moskova'da Putin'le görüşecek.

Suriye'de Rusya ve ABD'nin aracılığıyla 27 Şubat'ta ateşkes ilan edilmişti.

Rusya Cumhurbaşkanı Putin geçen hafta sürpriz bir adımla Suriye'deki Rus güçlerinin büyük bir kısmını geri çekti ancak ateşkes konusundaki gelişmeleri izlemek için bazı askerlerini Suriye'de bıraktı.

Cenevre'deki Suriye barış görüşmeleri de ikinci haftasına giriyor.

Birleşmiş Milletler'in özel temsilcisi Staffan de Mistura, Cenevre'de Suriye hükümeti ve muhaliflerin temsilcileri ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunuyor.

De Mistura, Rusya'nın Suriye'den çekilmesini barış görüşmelerini olumlu yönde etkileyebilecek önemli bir gelişme olarak nitelemişti.