Rusya ve Gürcistan barışı görüşecek

CENEVRE (İHA) - Rusya'yla Gürcistan'dan heyetler bugün Cenevre'de barış görüşmelerinde biraraya gelecek. Bu, ağustos ayındaki savaştan bu yana iki ülke arasındaki ilk temas olacak.

Cenevre'deki görüşmeler, savaşan ülkeler olarak Gürcistan ve Rusya'yı bir araya getirecek bir forum olarak düşünüldü. Ülkelerin, kış öncesinde, savaşta memleketlerini terketmek zorunda kalan insanların durumuna çare bulmak için çalışmaları bekleniyor.

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-moon, görüşmelerin bir başlangıç olacağını, bunun zaman alabileceğini ve çözüm için sabırla beklenilmesi gerektiğini ifade etti. Gürcistan Cumhurbaşkanı Mihail Saakaşvili'nin son açıklamaları da görüşmelerin başarısı konusunda şüpheye yol açtı. Saakaşvili, Güney Osetya ve Abhazya temsilcilerinin "siyasetçi olmadıklarını, etnik temizlik yapan suçlular olduklarını" ifade etti. Güney Osetya ve Abhazya'dan yetkililerin Cenevre'deki uuslararası görüşmelere katılımları temel tartışma konusuydu. Konu, dün geceye kadar halledilmemiş haldeydi. Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, meselenin bugün halline çalışacaklarını açıklamıştı.

Reklam
Reklam

Gürcistan Dışişleri Bakan yardımcısı Giga Bokerya, bağımsızlık ilan eden bu bölgelerin yetkilileriyle ancak gayriresmi olarak görüşebileceklerini ifade etti