Rusya'da nükleer tehlike!

Rusya'da aşırı sıcakların neden olduğu yangın nükleer tesisin bulunduğu Ozersk kentine sıçradı. Yetkililer, bölgeyi acil durum bölgesi ilan etti.

Rusya aşırı sıcaklar ve bu nedenle çıkan yangınlar nedeniyle zor günler yaşıyor. Yangının Urallar bölgesinde bulunan Ozersk kentine sıçraması bu kentteki Mayak Nükleer Tesisini de tehdit eder hale geldi.

Çelyabinsk'teki yerel yönetim tarafından yapılan açıklamada, "Bölge yönetimi, 6 Ağustos'ta Ozersk kentine (nükleer tesisin bulunduğu kent) yangınların sıçraması nedeniyle orman ve parklarda olağanüstü hal ilan etmiştir" denildi.

Açıklamada, bölge yönetiminin Viktor Trofimtçok başkanlığında yarın bir araya gelerek atılacak adımların ve alınacak önlemlerin koordinasyonunu ele alacağı kaydedildi.

Reklam
Reklam

Urallar'daki Çelyabinsk bölgesinde 1957 yılında inşa edilen, yılda 400 ton yakıt üretme kapasitesine sahip Mayak nükleer tesisinde, Sovyetler Birliği döneminde sızan sıvı nükleer atık 260 bin kişiyi etkilemiş, bir çok köy ve kasabanın tahliye edilmesine neden olmuştu.

Rusya'nın değişik bölgelerinde başka nükleer tesisler de yangınların tehdidi altında bulunuyor.

Rusya Acil Durumlar Bakanı Sergey Şaygu dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın Snejinsk kenti yakınlarında bulunan nükleer tesis civarındaki yangının söndürülmesi için, günün 24 saati çalışılması talimatı vermişti.

Snejinsk'teki nükleer santralin yetkililerinden Georgi Rukovanov da Rus NTV televizyonuna yaptığı açıklamada, "Hava koşulları rüzgar olmadığından çok iyi. Eğer bugün de böyle devam ederse, buradaki yangın söndürülür" dedi.

Snejinsk'teki tesiste nükleer silah geliştiriliyor. Moskova'nın 500 kilometre doğusundaki Sarov nükleer tesisi yakınındaki 4 bölgede devam eden yangınlar yakından izlenirken, Rus yetkililer, şimdilik bu bölgedeki yangının kontrol altına alındığını ve tesisin güvende olduğunu kaydediyorlar.

Reklam
Reklam

Rus yetkililer, daha önce tesiste bulunan patlayıcı ve çevreye zararlı maddelerin tesisten alınarak, daha güvenli bir bölgeye nakledildiğini açıklamışlardı.