Rusya'dan 'sınırdışı' yorumu: Trump'tan intikam alıyorlar

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'de seçimi kaybeden Demokratların başkan seçilen Trump'tan intikam aldıklarını söyledi

Rusya Dışişleri Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD'nin 35 Rus diplomatı sınırdışı etmesiyle alakalı açıklamalarda bulundu. Zaharova bunun ABD'nin Demokratları tarafından başkan seçilen Trump'tan intikam almak için yapıldığını söyledi.

Demokratların son 1 aydaki kararlarının Trump'tan intikam almak için verildiğini belirten Zaharova, "Dürüst olmak gerekirse, Demokratlar'ın seçim yenilgisinin intikamını almaya çalıştıklarını düşünüyorum. Trump'ın göreve gelmesine 1 aydan az bir süre kala absürd kararlar alıyorlar." şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Dışişleri Sözcüsü, Rusya'nın ABD seçimlerine hile karıştırdığı yönündeki iddialarında gerçeği yansıtmadığını belirterek, "ABD yönetiminin, Rusya'nın Trump'ı desteklediği yönündeki iddiaları ve Trump'ın "Rusya'nın adayı" olduğu şeklindeki iddialar bize karşı yürütülen enformasyon savaşının bir parçası. Bu bir yalan." ifadelerini kullandı.

ABD Başkanı Barack Obama'nın görev süresinin dolmasına sayılı günler kala ABD'nin, başkanlık seçimlerine siber saldırı düzenlediği iddiaları nedeniyle 35 Rus diplomatı sınır dışı etme kararının ardından Washington ve Moskova arasında en gergin dönemlerden biri yaşanıyor.

"Siber güvenlik" ve "siber saldırılar", Obama döneminde gerginliği tırmandıran en son gelişme oldu.

Rusya'nın ABD'deki başkanlık seçimlerine müdahale ettiğini iddia eden ve "misliyle karşılık verileceğini" belirten ABD yönetimi, Rusya'ya karşı aldığı yaptırım kararlarını açıkladı ve bu kapsamda başkent Washington ve San Francisco'da görevli 35 Rus diplomatın 72 saat içinde ülkeyi terk etmesi istendi.

Reklam
Reklam

Rusya Dışişleri Bakanlığı, Putin'e, ABD'nin Rusya'da görevli 35 diplomatının sınır dışı edilmesini önermiş, ancak Putin, "Rusya'da görevli hiçbir ABD'li diplomatın sınır dışı edilmeyeceğini söylemişti.

ABD'nin Rusya'ya yaptırım kararıyla da iki ülke arasında halihazırda gergin olan ilişkiler yeni bir boyuta taşındı.

Rusya'nın Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Vitaly Churkin ise geçen ekim ayında, Rusya ve ABD arasındaki ilişkilerini 1973'teki Arap-İsrail savaşına benzeterek, ilişkilerin "en kötü noktada" olduğunu söylemişti.

Başkanlığı 20 Ocak 2017'de Obama'dan devralacak olan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile iyi ilişkiler kurmak ve iş birliğini artırmak istediğini açıklayan Donald Trump döneminde ise ABD-Rus ilişkilerinin nasıl şekilleneceği merak ediliyor.

Obama döneminde ABD-Rusya ilişkileri

Reklam
Reklam

George W. Bush döneminin "agresif" dış politika eylemlerinden kaçınan Obama'nın, Moskova ile "sıfırdan aldığı" ilişkiler, Rusya'nın Ukrayna ve Suriye'deki eylemleri nedeniyle inişli çıkışlı bir seyir izledi.

Obama, 2009 yılında göreve geldiğinde Rusya ile temiz bir sayfa açmak istedi ve göreve başlamasının ardından Temmuz 2009'da Moskova'yı ziyaretinde "ABD güçlü, müreffeh ve barışçıl bir Rusya istiyor. Bu arzu, Rus halkına ve ortak tarihimize olan saygımızdan kaynaklanıyor." sözleriyle ılımlı mesajlar verdi.

İki ülke arasında temiz sayfa açma fikri, dönemin dışişleri bakanları Hillary Clinton ve Sergey Lavrov arasında somutlaşarak, Cenevre'de sembolik olarak kırmızı bir tuşa birlikte basma eylemiyle pekiştirildi.

Bu kapsamda, Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev, ABD'nin Afganistan'daki güçlerine nakliyat yapmak için Rus hava sahasını kullanabileceğini duyurdu. Obama da Bush döneminde kararlaştırılan Doğu Avrupa'ya füze kalkanı konuşlandırılması fikrinden vazgeçildiğini açıkladı.

ABD ve Rusya 2010 yılında da nükleer cephanelerini azaltma konusunda anlaşmaya vardı. "New Start" adı verilen anlaşma, Obama ve Medvedev tarafından 8 Nisan 2010'da imzalandı.

Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: