Rusya Devlet Başkanı Dmitriy Medvedev, Rus televizyonundan yayınlanan, Kremlin Sarayı’ndan yaptığı açıklamada, NATO’nun füze kalkanı projesiyle ilgili çekincelerinin sürdüğünü sert sözlerle anlattı. Rusya’nın İran ve Suriye’ye yönelik daha sert yaptırımlara karşı çıktığı bir dönemde, NATO’nun İran’a karşı olduğu söylenen, ancak Moskova’yı tatmin etmeyen füze kalkanı projesini yeniden gündeme getiren Medvedev şöyle konuştu:
“ABD yönetimiyle füze kalkanı görüşmeleri, endişelerimizi gideren bir çözümün bulunmasıyla sonuçlanmaz ise biz de kendi güvenliğimizi temin edecek adımlar atarız. Samimiyetim ve tüm ciddiyetimle söylüyorum: Kalkan projesi sınırlarımıza ilerlemeye devam ederse, Stratejik Silahların Sınırlandırılması (START) anlaşmasından tek taraflı çıkacağımız gibi, kalkanı delecek yeni nükleer başlıklar geliştirmeye de başlarız. ABD füze kalkanı konusunda Polonya, Romanya, Türkiye ve İspanya ile anlaşmalar yaparak bizi oldu-bitti karşısında bırakıyor. Bunu kabul edemeyiz. Füze kalkanına ev sahipliği yapan Rusya çevresindeki ülkeler, taktik İskender füzelerinin menzilinde olacak. Güç dengesini bozdurmayız.”
Kürecik’e karşı Kuban
Rusya Savunma Bakanlığı’nın açıklamasına göre 500 km. menzilli İskender füzeleri sadece Avrupa’nın göbeğinde yer alan ve Polonya’daki füzesavarları da vurabilecek olan Kaliningrad bölgesini değil, radarın kurulacağı Malatya Kürecik’i de menziline alacak. Rusya bu amaçla Karadeniz kıyısındaki Krasnodar ilinin Kuban bölgesine füze yerleştirecek.
Bu arada ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Victoria Nuland, 2007 yılında Rusya’nın Avrupa Konvansiyonel Kuvvetler Anlaşması’nı (AKKA) tek taraflı askıya almasından sonra geçen dört yılda Washington yönetiminin Moskova’yı daha az silahın olduğu bir Avrupa anlaşmasına geri çekemediğini açıklayarak, ABD’nin de anlaşmayı resmen askıya aldığını duyurdu. NATO ve eski SSCB ülkelerinin silah ve asker sayısını sınırlandıran AKKA, 1999 yılında İstanbul’da yapılan tarihi AGİT zirvesinde imzalanarak yürürlüğe girmişti.