Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Vladimir Ivanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in son bir buçuk ayda ilk yurtdışı seyahatini Türkiye'ye yapacağını belirterek, "En güncel uluslararası konularda da görüş alışverişi olacak. Elbette Ortadoğu ve Transkafkasya problemleri de gözden geçirilecek" dedi.
Ivanovski, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in ziyareti öncesi Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği'nde basın toplantısı düzenledi. Ekim ayının başında yapılması planlanan Türkiye-Rusya Üst Düzey İşbirliği Konseyi'nin (ÜDİK) ertelenmesinin ardından, konseyin 3. toplantısının Pazartesi günü İstanbul'da yapılacağını hatırlatan Ivanovski, Putin'in son bir buçuk ayda ilk yurtdışı seyahatini bu toplantı vesilesiyle Türkiye'ye yapacağını kaydetti. Ivanovski, toplantının sonunda birkaç önemli belgenin imzalanacağını anlatarak, şuan itibariyle 6 sözleşmenin hazır olduğunu ve toplantı kapsamında Putin ile Erdoğan'ın da katılacağı iş adamlarıyla bir araya gelineceğini de belirtti. Ivanovski toplantının içeriğine ilişkin, "En güncel uluslararası konularda da görüş alışverişi olacak. Elbette Ortadoğu ve Transkafkasya problemleri de gözden geçirilecektir" dedi.
ÜDİK toplantısıyla 2004 yılından bu yana iki ülkenin üst düzey yöneticileri arasında yapılacak 30. görüşmenin gerçekleşeceğine işaret eden Ivanovski, "Son 10 yıl içinde ticari ve ekonomik ilişkiler alanında Türkiye, Rusya'nın iş yaptığı ilk 10 ülkenin içerisinde yer alıyor. Aynı ifade Türkiye için de geçerlidir çünkü Rusya da, Türkiye'nin ticaret ve ekonomi alanında önde gelen partnerlerinden biridir. Ekonomik durumun zor olmasına rağmen, yılsonu itibariyle 34-35 milyar dolar bir ticaret hacmine ulaşabiliriz. Ticaret hacmimizi geçen yıla göre yüzde 13-14 civarında arttırmış olacağız" ifadelerini kullandı.
Ivanovski, Rusya'nın Türkiye'ye doğrudan yatırımlarına devam edeceğini belirterek, Akkuyu'ya yapılmak istenen nükleer santralin iki ülke arasındaki yatırımlara iyi bir örnek olduğunu söyleyerek, "Türkiye'den, 2013'ün yaz aylarına kadar mevzuatlara yönelik her türlü izin, ruhsat ve evrakları almış olacağımızı ümit ediyoruz" diye konuştu.
Nükleer santral projesine Türk firmalarının da katılmasının beklendiğini ifade eden Ivanovski, santral ihalesi ile ikili ilişkilerin daha da gelişeceğini vurguladı. Moskova'da 400'den fazla Türk öğrencisinin bu proje bittikten sonra yapılacak tesislerde çalışacak personel olarak yetiştirildiğini bildiren Ivanovski, "Yakın zamana kadar Türkiye bu alanda gelişmiş uzmanlara kavuşmuş olacaktır" dedi.
Gazprom ile dört Türk şirketi arasında gaz distribütörlüğü sözleşmesi imzalandığını hatırlatan Ivanovski, bu sözleşmelerin toplam 6 milyar metreküp doğalgaz sevkiyatını öngördüğünü söyledi. Ivanovski, önümüzdeki günlerde Samsun limanıyla Rusya'daki Kavkaz limanını birleştirecek demiryolu feribot hattının açılışının yapılacağını anlatan İvanovski, "Tüm bunlar ilişkilerin ulaşılmış seviyesini ortaya koymaktadır. Bunlar yatırım alanında işbirliğinin örnekleridir. Türkiye ve Rusya olarak bundan sonra geleceğe birlikte gideceğiz. Bu olumlu trendlerin teyidi 3 Aralık'ta Vladimir Putin'in ziyaretiyle tekrar yapılacaktır" ifadelerini kullandı.
Toplantının ardından gazetecilerin sorularını da cevaplayan Ivanovski, Esenboğa Havalimanı'na indirilen Suriye uçağında ele geçirilen malzemelere ilişkin soru üzerine, Rusya'nın da Türkiye'nin de bu konuda haklı olduğunu belirtti. Rusya'nın haklılığının bu malzemenin yolcular için herhangi bir hayati tehlike oluşturmamasından, cephane olmamasından kaynaklandığını söyleyen Ivanovski, Türk tarafının da uluslararası sivil havacılık kurallarına göre bildirimde bulunulmaması dolayısıyla haklı olduğunu kaydederek, "Bizim şikayetimiz, uçakta bulunan vatandaşlarımızın yanına neden konsolosluk temsilcilerimiz alınmamıştır" dedi.
Ivanovski, uçaktaki malın 2004 yılında yapılan bir sözleşmeyle Suriye'ye satıldığını, tamirat için Rusya'ya götürüldüğünü, artık Suriye'nin mülkünde olduğunu ve Rus malı olmaktan çıktığını dile getiren Ivanovski, "Artık bugün itibariyle bu konuyu kapatalım ve bu konuya değinmeyelim" diye konuştu.
Ivanovski, Rusya ve Türkiye'nin bazı uluslararası konularda görüş farklılıkları olmasına rağmen bu olayların ikili ilişkileri etkilemeyeceğini belirterek, en son BM'de Filistin'in üye olmayan gözlemci statüsü için Türkiye ve Rusya'nın lehte, ABD'nin ise aleyhte oy verdiğini hatırlattı.
Büyükelçi Ivanovski son olarak, Putin'in Patrikhane'yi ziyaret edip etmeyeceğinin sorulmasına ilişkin, programın çok yoğun olduğunu ve bu nedenle Patrikhane ziyaretinin öngörülmediğini dile getirdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz