Rusya’ya beyaz et ihracatı, Samsun’daki lojistik yatırımlarını hızlandırdı

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Dünya’nın en büyük beyaz...

Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, Dünya’nın en büyük beyaz et ithalatçısı Rusya’ya yapılan ihracatın, Karadeniz’in lojistik üssü olmayı hedefleyen Samsun’daki yatırımları hızlandırdığını söyledi. Kentin beyaz et yatırımlarında önemli bir konuma sahip olduğunu ifade eden Murzioğlu, entegre tesislerinde yıllık 10 milyon kesim gerçekleştirilerek büyük bir bölümünün ihraç edildiğini kaydetti.
Makine teçhizatından sonra Türkiye’den ağırlıklı olarak gıda ürünleri satın alan Rusya, ithalatta beyaz ete de büyük önem veriyor. Bu bağlamda yılda yaklaşık 1 milyon 200 bin beyaz et üreten Türkiye, Rusya ile yaptığı protokol gereği 500 bini tonunu bu ülkeye ihraç ediyor. Protokol öncesinde gerçekleştirilen yıllık 100 bin ton ihracatın 500 bin tona çıkması, beyaz et ihracatının yüzde 500 oranında arttığını gösteriyor. Bu ülke ekonomisi açısından önem arz ederken, kalite standartlarının artması halinde kotanın yükseltilmesi bekleniyor.
Bu çerçevede Samsun’da son yıllarda beyaz et yatırımları gittikçe arttığına işaret eden Samsun Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Salih Zeki Murzioğlu, şehir ekonomisi için ciddi oranda katma değer sağlamaya başlayan sektörün hali hazırda 10 milyon adet kesim gerçekleştirebilecek entegre tesislere sahip olduğuna dikkat çekti. Söz konusu beyaz et yatırımlarının Rusya ihracatı ile ilgili olmasının lojistik yatırımlarını hızlandırdığını ifade eden Murzioğlu, “Beyaz Rusya’ya beyaz et ihracatı yapılması hususunda akredite olan işletmeler, maliyetleri düşürmek adına rantabl lojistik imkanlarını değerlendirecektir. Bu da lojistik merkez olma idealindeki Samsun’da lojistik yatırımları tetiklemiş ve hızla gerçekleşmektedir.’’ dedi.
İki sektörün karşılıklı etkileşimi kent ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını, artan yatırımların işsizliğin giderilmesine fayda edeceğinin altını çizen Murzioğlu, “Ciddi bir yetişmiş insan kaynağına sahip, kalifiye eleman yetiştiren bir kent olan Samsun, yatırımcıya çok yönlü avantajlar sağlayan fırsatlar kentidir. Samsun’un stratejik konumu Samsun’a yapılan yatırımların kent ölçeğinden çıkıp, bölgesel ve ulusal ölçekte faydaya dönüşümünü yönlendirecektir." değerlendirmesinde bulundu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz