ANKARA (İHA) - Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonuna yapılan yaş meyve sebze ihracat öncesinde Bitki Sağlık Sertifikasına ilave olarak her parti üründe ihracat öncesi pestisit kalıntısı ve nitrat/nitrik düzeylerinin tespiti için gerekli analizlerin yapılması ve uygun olan ihraç partisi için, Gıda Güvenliği/Sağlık Sertifikası düzenlenmesi zorunlu hale getirildi.
Tarım ve Köyişleri Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, pestisit kalıntısı ile ilgili olarak, bitki koruma ürünlerinin satışı, kullanımı, ürünlerin üretimi ve tüketime sunulmasını içeren 'çiftlikten sofraya gıda güvenliği' yaklaşımı ışığında kendi bakanlıkları tarafından çalışmalar yürütüldüğü ifade edildi. 2005 yılında Pestisit Denetim Programı kapsamında bin 401 adet numunenin analiz edildiği, 38 numunede limitlerin üzerinde pestisit tespit edildiği kaydedildi. Aynı yıl Pestisit İzleme Programı kapsamında ise 670 numune üzerinde çalışıldığı, 50 adet numunede limitlerin üzerinde pestisit tespiti yapıldığı belirtildi. Böylece Pestisit izleme ve denetim programları kapsamında geçen yıl 2071 numunenin analiz edildiği kaydedildi.
Açıklamada, Türk Gıda Kodeksinde belirlenen limitlerin üzerinde pestisit tespit edilen ürünleri üretenler hakkında 5179 sayılı kanun kapsamında yasal işlem uygulandığı belirtildi. 2006 yılında ise Pestisit Denetim Programının 58 il bazında yürütülmesi planlandı. 2006 yılında en az 4 bin 200 numunenin analizi planlanırken, program kapsamında Ankara, Antalya, Bursa, Denizli, Balıkesir, Hatay, İstanbul, İzmir, Mersin, Samsun il kontrol laboratuvar müdürlüklerinin görev yaptığı kaydedildi.
Açıklamada, "Bakanlığımızca yapılan ihracat kontrollerinde alıcı ülke talepleri göz önünde bulundurularak kontroller yapılmaktadır. Rusya Federasyonuna yapılan yaş meyve sebze ihracat öncesinde Bitki Sağlık Sertifikasına ilave olarak her parti üründe ihracat öncesi pestisit kalıntısı ve nitrat/nitrik düzeylerinin tespiti için gerekli analizlerin yapılması ve uygun olan ihraç partisi için, Gıda Güvenliği/Sağlık Sertifikası düzenlenmesi zorunlu hale getirilmiştir" denildi.