Psikologlar artık bilinçaltının mesajlarına uyku sırasında daha kolay ulaşmaktadır. Uyuduğumuz zaman, bilincin perdesinin gizlemiş olduğu birçok şey serbest kalır. Rüyalar benliğin ya da evrenin gizli gerçeklerinden, simgeler ya da doğrudan görüntüler halinde bize doğru süzülür. Rüyalarımızın gücünü kullanmaya başlamanın en basit yollarından biri kendimizi uykuya dikkatle hazırlamaktır.
Rüyalar ve rüya yorumu bizi fiziki, zihni, duygusal ve ruhsal olarak etkiler.
Bu nedenle, uyku ve rüya hazırlığı bedeni, zihni, duyguları ruhu kapsar. Temel olarak iki tip uyku çeşidi kabul edilmiştir: orthodox (rüya görülmeyen) ve paradoxical (rüya görülen). Günümüzde kabaca iki ayrı uyku durumu tanımlanıyor: " Ağır uyku", kıpırdamaksızın, sakin uyuyan insanın durumudur. "Aykırı uyku" evresi ise ağır uyku evreleri arasında ortaya çıkar ve on dakika kadar sürer.
ÇOCUKLAR VE RÜYALAR
Yapılan bir araştırmaya göre çocukların rüyalarında hayvanları, yetişkinlerin gördüğünden daha net şekilde gördükleri ortaya koymuştur. Bu çocukların hayvanlara duydukları yakın ilgiden kaynaklanmaktadır. Korkutucu hayvanlar (aslan, yılan, timsah, kurt vb.) çocuk rüyalarında korkutucu olmayanlardan (kuzu, kuş, kelebek) daha fazla görülmektedir.
Çocuklar dileklerini ve korkularını sembolize ederken hayvanları kullanmaktadırlar. Çocuk rüyaları şaşırtıcı derecede yetişkinlerinkinden agresiftir. Bunun sebebi çocuğun topluma uyum sağlama sürecinde yaşadığı zorluklardır. Çocuklar duygularını kontrol altında tutmaya çalıştıkları ve bastırdıkları için bu tür rüyalar görürler.
Şaşırtıcı bir istatistik de, kız çocuklarının rüyalarının erkek çocuklarının rüyalarından daha uzun olduğu. Kızların rüyalarında daha fazla insan ve kıyafet varken erkek çocuklarının rüyaları daha çok araçlar ve objeler ile ilgilidir.
Çocukların kabusları genellikle aile tarafından cezalandırıldığı zaman, çocuk hasta olduğu zaman veya evde bir huzursuzluk olduğu zaman tetiklenir.
BEBEKLER VE RÜYALAR
Bebekler ve rüyalar üzerine yapılan bir araştırmada bebeklerin uykuda geçirdikleri sürenin %66'sını REM uykusunda geçirdiği (bu oran yetişkinlerde %15 – %20 arası) ortaya çıkmıştır. Rüya araştırmacılarına göre REM uykusu ve beyin gelişim arasında bir bağlantı vardır. Anne karnında henüz doğmamış bebek de aslında uzun bir uykudadır.
Anne karnında 30 haftasını dolduran bebekler günün neredeyse 24 saatini REM uykusunda geçirmektedir. Erken doğan bebekler de uyku zamanlarının %80'inin REM uykusunda geçirirler. Bebekler büyüdükçe REM uykusu süresi kısalır ve bebek 1 yaşına geldiğinde REM uyku süresi toplam uyku süresinin %35'ine kadar geriler. Rüya görmek bir nevi zihin geliştirici egzersiz olarak nitelendirilebilir. Bu sayede, bebekler büyüdükçe çevrelerini algılamaları ve öğrenmeleri daha kolay olmaktadır.
Bebeklerin rüyalarında ne gördüklerini bilmek zor, ama rüyalarını daha çok dokunma duyularının tetiklediği tahmin ediliyor. Bebekler büyüdükçe ve çevreyi daha fazla anlamaya başladıkça görme ve işitme duyuları da rüyalarında tetikleyici rol almaya başlıyor.