Rüzgar Enerjicilerinin Tabiat Parkı İnadına Sert Tepki

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından 25 Eylül...

Balıkesir’in Ayvalık ilçesinde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından 25 Eylül 2012 tarih ve 19 sayılı kararına göre; ilçe sınırları içinde Türkiye’nin en büyük doğal sit alanı olarak da kabul edilen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde Rüzgar Enerjisi üretilmesinin önünü açmasına, Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen sert tepki gösterdi.

Türközen; önceki gün Belediye Başkanlık Makamında düzenlediği basın toplantısında, Balıkesir’li bir firmanın Ayvalık Adaları Tabiat Parkı Sınırları içinde Rüzgar Enerjisi Santrali(RES) kurmak için yaptığı girişimleri her defasında geri çevirdikleri halde, söz konusu firmanın bakanlık ve yasaları kullanarak, tabiat parkına santral kurabilmesinin önünün açıldığını söyledi. Ayvalık ta doğal sit alanında Rüzgar Enerji Santrali kurma girişimi plan ve yasa duvarına toslayınca, Çevre ve Orman Bakanlığı 1/25 binlik planı revize ettiğini anlatan Türközen, hükümetin de yasayı değiştirdiğini belirterek, Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde Rüzgar Enerji santrali (RES) kurulması girişimlerinin yanı sıra 6094 sayılı yasada yapılan değişiklikle doğal sit alanlarında "yenilenebilir enerji kaynaklarına dayalı" tesis kurulmasına olanak verilmesinin yöre halkı tarafından da kabul edilemeyeceğinin altını çizdi.

Reklam
Reklam

Balıkesir Rüzgâr Enerjisinden Elektrik Üretimi Santrali Limited Şirketi adındaki firmanın, Ayvalık’a bağlı Cunda adasında 30 MW enerji üretmek üzere, 24 adet rüzgâr tribünü kurmak için 11.09.2006 tarih ve EÜ/207-3/352 lisans numarasıyla Enerji Piyasası Düzenleme Kurulundan lisansını aldığını anlatan Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, “Ancak söz konusu şirket; Derviş Tepe, Alibey Tepe, Çim Tepe, Deveboynu Tepe ve Ak Tepe bölgelerinde tesis ve rüzgar tribünü kurmak için Anıtlar Kuruluna bir hafta sonra yaptığı başvuru söz konusu alanların 1.Derecede Sit Alanı ve Mutlak Koruma Alanı sınırları içinde olmasından dolayı reddedilmişti. Umduğunu bulamayan şirket bu kez de aynı bölgelerde 1/25 binlik imar planında değişiklik yapılması talebiyle Bayındırlık İmar ve İskân Bakanlığı’na müracaat etti. Bakanlık, belediyemizden görüş isteyince konu Ayvalık gündemine taşınmış oldu. Ayvalık Belediye Meclisi nin 02.03.2009 /35 tarih ve sayılı kararı ile bu talep reddedildi. Hatta Alibey (Cunda) Adasını Kalkındırma ve Koruma Derneği de imza kampanyasında topladığı bin imza ile birlikte Bilgilendirme Yasası çerçevesinde İmar ve İskân Bakanlığı ile Kültür Bakanlığına başvuruda bulundu. Bayındırlık ve İmar İskân Bakanlığı Teknik Araştırma ve Uygulama Genel Müdürlüğü 3 Haziran 2009 da belediyemize; ‘Çevre ve Orman Bakanlığı’nın doğal koruma alanında bulunan söz konusu bölgenin, mutlak koruma alanı ve askeri stratejik bölge sınırı içinde olduğu; bu nedenle ve Rüzgâr Enerji Santralı Amaçlı 1/25.000 ölçekli çevre düzeni plan değişikliği teklifinin Bakanlıkça incelenemeden reddedildiği’ belirten bir yazı göndermişti. Ancak inadından vazgeçmeyen söz konusu şirket, Aralık 2009 tarihinde yeniden lisans başvurusunda bulundu. Şimdi ise lisansını yeniden alan firmanın talebiyle, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Balıkesir Tabiat Varlıklarını Koruma Komisyonu tarafından 25.09.2012 tarih ve 19 sayılı kararına göre; ilçe sınırları içinde Türkiye’nin en büyük doğal sit alanı olarak da kabul edilen Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içerisinde Rüzgar Enerjisi üretilmesinin önünü açacak bir karar alınarak, bakanlığa sunulmak üzere Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne iletilmesinin uygun olacağına oy birliği ile karar verilmiş durumdadır” dedi.

Reklam
Reklam

Hükümetin yeni düzenlemelerle Tabiat Parkları içinde böylesi yapılandırmalara izin vermesinin ve bu konuda bir anlamda belediyelerin dolaylı olarak devre dışı bırakıldığına dikkat çeken Ayvalık Belediye Başkanı Hasan Bülent Türközen, Balıkesir Rüzgâr Enerjisinden Elektrik Üretimi Santrali Limited Şirketinin Cunda Adasındaki Tabiat Parkı içerisinde RES kurma ısrarını ise anlayabilmenin mümkün olmadığının altını çizdi.

AYVALIK BELEDİYESİ KONUYU KAMUOYU DESTEĞİYLE YARGIYA TAŞIMAYA HAZIRLANIYOR

Konuyla ilgili yasal süreç başlatmak için mücadelelerinin süreceğini kaydeden Türközen, “Düşünebiliyor musunuz söz konusu firma Ayvalık Adaları Tabiat Parkında kuracakları RES’in direkleriyle doğayı bozmakla kalmayacak, burada üretilecek enerjiyi kurulacak nakil hattıyla da Çanakkale-İzmir yolu üzerindeki TEAŞ’a ait depolama merkezine taşıyacaktır. Tabi bu hat kurulurken çevre de çok büyük zarar görecektir” ifadelerini kullandı.

Daha önce iki kez aynı konuyu belediye meclis toplantısında görüşerek reddettiklerini kaydeden Türközen, kamuoyunun da desteğiyle gerekirse meseleyi yargıya taşıyarak, yöre halkının Tabiat Parkı sınırları içinde kurulmasını istemediği RES için hukuki mücadele başlatacaklarının da sinyalini verdi.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz