Rüzgar enerjisi yatırımları için ihale yapılacak

ANKARA (ANKA) – Rüzgarda 156 milyar YTL'ye ulaşan, mevcut kurulu gücün iki katına yakın başvuru yapılması üzerine, şirketlerin kamuya vereceği katkı payı üzerinden yarışacağı ihaleler yapılması kararlaştırıldı.

Aynı bölgede rüzgar enerjisi santrali kurmak için başvuruda bulunan şirketler ihaleye girecek. En fazla parayı veren santrali kurmaya hak kazanacak.

ANKA'nın edindiği bilgiye göre, rüzgarda rekor başvuru nedeniyle yapılması gereken eleme, ihale ile gerçekleştirilirken, şirketler için katkı payı yarışı ile ek maliyet ortaya çıkacak.

Reklam
Reklam

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK), 1 Kasım'da 750 adet rüzgar enerjisine dayalı üretim tesisi kurulması için başvuru almıştı. Lisans başvurularının toplam tutarı 156 milyar YTL'ye; toplam kurulu güç başvurusu, Türkiye'nin mevcut kurulu gücünün iki katına yakın olan 78 bin megavata (MW) ulaşmıştı. Şirketler başvuruları için 780 milyon YTL'lik teminat mektubu da vermişlerdi.

-İHALELERDE EGE ÖNE ÇIKACAK-
Başvuruların büyüklüğü nedeniyle bir eleme yapılması için başlatılan çalışma tamamlandı. Elektrik Piyasası Kanunu'nda değişiklik yapacak düzenleme ile rüzgar enerjisine dayalı üretim lisanslarında, aynı bölge ve/veya aynı trafo merkezi için yapılan lisans başvurularında EPDK, lisans verilecek başvuru sahibini seçmek için Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi'ne (TEİAŞ) ödenecek katkı payı üzerinden ihale yapabilecek.

Rüzgar potansiyeli açısından başı çeken Balıkesir, Çanakkale, İzmir, Manisa, Hatay illerinin ihalelerde öne çıkması bekleniyor.

-İHALE BEDELİ DE YATIRIM İÇİN HARCANACAK-
İhale çerçevesinde alınacak katkı payı gelirleri TEİAŞ tarafından öncelikle sisteme bağlanacak üretim tesisleri için gerekli yatırımların finansmanında kullanılacak. Böylece ihale bedeli öncelikle söz konusu yatırımlar için kullanılacak. Bu formülle iletim hattı sorunu da çözülmüş olacak. Başvuruların çokluğuna karşı, mevcut iletim hatları, bu düzeyde elektrik üretiminin sisteme alınmasını sağlayacak güçte bulunmuyor. (ANKA)

Reklam
Reklam