“Rüzgardan Etkilenen Ekonomik Hayatımız Artık Sağlam Temellerde”

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen, "Geçmişte rüzgardan etkilenen ekonomik hayatımız artık sağlam temellerde...

Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen, "Geçmişte rüzgardan etkilenen ekonomik hayatımız artık sağlam temellerde istikrarlı bir şekilde ilerlemektedir." dedi.

Köymen, İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde Maltepe Üniversitesi, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ve Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nca düzenlenen ''2. Rize Kalkınma Sempozyumu''nda yaptığı konuşmada, Türkiye'de kalkınmanın ve son yıllardaki değişimin anlaşılabilmesi için geçmişte yaşanan ekonomik krizler ile batık bankaların iyi analiz edilmesi gerektiğini belirtti.

Reklam
Reklam

Türkiye'de son son 10 yılın krizler ve enflasyon ile mücadele yılı olarak tarihte yerini aldığını kaydeden Köymen, şunları söyledi: "Yapılan çalışmalarla ekonomik büyüme gerçekleştirilmiş, sıkı maliye ve para politikalarının uygulanması ile küresel dalgalanmalar ve belirsizlik minimize edilmiş, IMF ve AB ile yapısal reformalar gerçekleşmiştir. Ülkedeki siyasal istikrar ekonomik istikrarında garantisi olmuştur."

Dünyanın 2007'de yeni bir kriz ile karşı karşıya kaldığını hatırlatan Köymen, şöyle devam etti: "Dünya ekonomileri krizden büyük yara aldı ama Türkiye olarak krize hazırlıklıydık. Ekonomik istikrarın sağlandığı bir sistem vardı. Kriz bu dönemde gerçekten Türkiye'yi teğet geçti. Krizden bu denli az etkilenmemizi sağlayan önemli faktörler hızlı ekonomik büyüme ve sahip olduğumuz genç nüfustur. Artık en yakın komşumuzdaki savaş hali bile ne borsamızı kötü etkilemekte ne de paramızın değerini düşürmektedir. Geçmişte rüzgardan etkilenen ekonomik hayatımız artık sağlam temellerde istikrarlı bir şekilde ilerlemektedir. Cumhuriyet tarihinde Türkiye ilk kez masanın diğer tarafına geçmiş ve İMF'ye 5 milyar dolar avans vermiştir."

Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, sempozyumların bilgi bankası niteliği taşıdığını belirterek, "Önemli olan bu bilgi bankalarında toplanan verilerin kullanılması, verilerin hayata geçirilmemesi hiçbir anlam ifade etmez. Bu anlamda bölgede çay, lojistik ve turizm sektöründe yeni katma değerler oluşturma çabasındayız." dedi.

Turizmin bölgede yeterli alt yapıya sahip olmadığını ve doğru uygulamaların yapılamadığını kaydeden Yılmaz, "Bölgede açık kalp ameliyatı yapabiliyorsunuz ama turistlere hizmet veremiyorsunuz. Rehabilitasyon hizmeti sağlayamıyoruz. Lojistik yapılanmayı tamamlarsak ve turizm değerlerini harekete geçirirsek bölge ekonomik değişimi bir adım daha yaşayacaktır." şeklinde konuştu.

Rize Valisi Nurullah Çakır, Belediye Başkanı Halil Bakırcı, Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz, Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Kemal Köymen, Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan ile diğer davetlilerin katıldığı sempozyumda çay, lojistik ve turizm konularında oturumlar yapılacak.

</amp-ad>

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz