S and P, Türkiye'nin notunu yükseltti

LONDRA (İHA) - Uluslararası derecelendirme kuruluşu Standard and Poor's (S&P), Türkiye'nin notlarını yükseltti.

S&P'den yapılan açıklamaya göre, Türkiye'nin yerel ve döviz cinsi notları sırasıyla BB ve BB-'ye yükseltildi. Türkiye'nin uzun dönem yerel para cinsinden notu ise BB-'den BB'ye çıkarıldı. Türkiye'nin B+ olan uzun vadeli döviz cinsinden notu ise BB-'e yükseldi. Kuruluş, Türkiye'nin bütün notları görünümünün durağan olduğunu bildirdi.

Kuruluştan yapılan açıklamada, not artırımında Türkiye'nin makroekonomik istikrara yönelik ilerlemesinin etkili olduğu belirtildi.

Reklam
Reklam

Açıklamada, yüksek borcun düşürülmesi için hükümetin mevcut IMF ile oluşturulan programdaki faiz dışı fazla hedefine yakın bir FDF'ye bağlı kalması gerekeceği belirtildi. Kuruluş, yüksek reel faizlerin, zayıf gelir tabanı ve büyük sosyal güvenlik açıklarının mali esnekliğini sınırladığını belirtti. Açıklamada, "İMF ile 2005-07 yılları arasında yeni bir program ve AB müzakerelerinin 2005'de başlaması güçlü bir siyasi çapa olacaktır" denildi.

S&P'nin açıklamasında cari açığın 2004 ve 2005 yıllarında yüzde 3.5-4'e çıkabileceği, ancak dalgalı kur ve uluslararası rezervlerin yeni bir kriz riskini dengeleyeceği belirtildi. S&P, AB ile müzakerelere başlamadaki ilerleme ve kamu maliyesinin daha güçlenmesinin yeni not artışına yol açabileceği kaydedildi. Açıklamada, siyasi ve ekonomik cephelerde risklerin dengelendiğinin düşünüldüğü ve siyasi cephede hükümetin karşılaşabileceği zorlukların Meclis'teki çoğunluk tarafından giderileceği görüşünde oldukları belirtildi.

S&P analisti Konrad Reus, notlardaki yükselmelerin son derece önemli olduğunu ifade ederek, "Özellikle döviz notunun yükseltilmesi çok önemli" dedi. Reus, herkes gibi kendilerinin de AB'den çıkacak kararı beklediklerini ifade ederek, bunun gelecek dönem için belirleyici olacağını kaydetti. Reus,"Brüksel'den gelecek açıklama ne olursa olsun, hükümetin gerekeni yansıttığını görüyoruz" diye konuştu. Cari işlemler açığının iç piyasalardaki açığa bağlı olarak yükseldiğini belirterek, "Ancak genel olarak değerlendirdiğimizde, bizler Türkiye'nin bu açıkla baş edebileceğini düşünüyoruz" şeklinde yorum yaptı.

Reklam
Reklam

Bu arada, S&P Türk Eximbank'ın notulu yükseltirken, İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin notlarını teyit etti. Türk Eximbank'ın notu, Türkiye notuna paralel olarak B+'DAN BB-'ye çıkarılırken, İstanbul Belediyesi'nin notu B+ olarak kaldı.