S. Denktaş: Acele etmeyeceğiz

LEFKOŞA (İHA) - KKTC koalisyon hükümetinin küçük ortağı Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Serdar Denktaş, Annan Planı ve referandum konusunda partisinde farklı görüşler olduğunu belirterek, "Karar almak için acele etmeyeceğiz. En büyük çekincem hissi ve partisel hareketlerle halkın bölünmesidir" dedi.

Koalisyon ortağı Demokrat Parti Meclisi, İsviçre zirvesiyle yaşanan gelişmeleri değerlendirmek amacıyla dün akşam toplandı. Bakanlar ve milletvekillerinin de katılımıyla dün akşam saat 20.00'da başlayan toplantıda, İsviçre zirvesinde KKTC'yi temsil eden heyette yer alan Genel Başka Başbakan Yardımcısı Serdar Denktaş gelişmeler hakkında bilgi verdi.

Reklam
Reklam

Parti Meclisi toplantısına girmeden soruları cevaplayan Denktaş toplantıda temel değerlendirme yapacaklarını, ancak karar almayacaklarını söyledi. "Hissiyatla değil mantıkla hareket etmek durumundayız" diyerek ancak ayrıntılı değerlendirmelerin ardından karar üretme noktasına geleceklerini ifade eden Denktaş, Annan Planı'nda önemli iyileştirmeler olduğunu ancak süreçle ilgili soğukkanlı değerlendirmelere ihtiyaç olduğunu kaydetti.

Referanduma karşı tavır belirlemeleri halinde dahi koalisyon ortağı olarak süreçle ilgili hazırlıkları tamamlayacaklarını ve hükümetin etkilenmeyeceğini belirten Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın tutumuyla ilgili olarak, "Değişikliklerle ilgili şikayeti yok, din felsefesi, zemini ile ilgili çekinceleri var" diye konuştu.

"Sürece ve değişikliklere katkıda bulundunuz. Bu koşullarda DP'nin referandumda hayır deme ihtimali var mı?" şeklindeki soruya Denktaş, "Partide bu anlamda farklı düşünceler var. Partinin iç durumu tam anlamıyla halkın konumunu yansıtıyor. Bu nedenle çok tartışmamış, konuşmamız lazım. unutmamamız gerekir ki bu planın bu şekilde oluşmasında bizim katkımız oldu, ama bu plan bizim planımız değil. Bize sunulan planda elimizden geldiğince düzeltmeler yaptık. Bundan sora önemli olan varılacak sonucun yaşayabilir bir sonuç olmasıdır" karşılığını verdi.

Reklam
Reklam

Partinin referanduma yönelik tavrının hazırlıkları engellemeyeceğini belirterek, "Hayır desek bile son güne kadar mükellef olduğumuz, taahhüt ettiğimiz adımların atılması konusunda en ufak bir sıkıntı olmayacak" dedi. "Hükümet partisi olarak referanduma yönelik hazırlık yaparken referandumda hayır dememiz çelişki olmaz mı?" şeklindeki soruya karşılık veren Denktaş, "Çelişki olmaz. Hükümet olarak üzerimize düşen sorumluluklar var. Ben hayır diyebilirim, sonuç evet çıkar. Bu durumda mükellef olduğumuz hazırlıkları bitirmek zorundayız" diye konuştu. DP Genel Başkanı Denktaş koalisyon ortaklarının referanduma yönelik farklı tutum takınmaları halinde hükümetin etkilenmeyeceğini de kaydetti.

Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Denktaş'la dün sabah yaptıkları 4 saatlik değerlendirme toplantısıyla ilgili sorulara karşılık da, çalışmalar tamamlanmadan yorum yapmanın doğru olmadığını söyledi ve Cumhurbaşkanı ile bugün yeniden biraraya geleceklerini bildirdi.

Serdar Denktaş, Cumhurbaşkanı Denktaş'ın endişelerinin hatırlatılması üzerine, "Cumhurbaşkanı yapılan değişikliklerle ilgili şikayetçi değil. Zaten kimse olamaz. Cumhurbaşkanı'nın işin felsefesi, zemini ile ilgili çekinceleri var. Değerlendirmelerimizi sürdüreceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı'nın ikna olacağına inanıyor musunuz?" sorusuna da "Bilemiyorum şu anda tahminde bulunmak istemem. Bu aşamada benim için önemli olan partimin vereceği karar" cevabını verdi.

Reklam
Reklam