‘Saanen Değil, Masrafsız Olan Kıl Keçisi Yetiştirin’

Denizli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Öner, devletin bir zamanlar kıl keçisi yetiştiricilerine...

Denizli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hasan Öner, devletin bir zamanlar kıl keçisi yetiştiricilerine adeta terörist gibi davranarak üzerine gittiğini, ancak son birkaç yılda bu yanlıştan dönerek, halk arasında kara keçi de denilen kıl keçisinin üretimini desteklediğini söyledi. Masrafsız keçi yetiştiriciliği yapmak isteyen kişilerin Saanen değil, kıl keçisini tercih etmesi gerektiğini ifade eden Öner, “Kıl keçileri, dağlık ve tepelik alanlarda sıcak ve soğuk hemen her türlü iklim şartında yetiştirilebilir. Hastalıklara dayanıklı, uzak mesafelere iyi yürüyebilen, süt ve et verimi yeterli, yüksek kalitede deri veren, iri vücut yapılı bir ırktır. Anadolu’nun iklim, çevre ve yetiştirme şartlarına iyi adapte olmuştur. Saanen ise öyle değildir. Kendi yerel keçi ırkımızı korumalıyız.” dedi.

Reklam
Reklam

Bir zamanlar keçinin ormanlara zarar verdiği yönündeki iddialar sürekli gündeme getirilerek, devlet gücüyle kıl keçisini bitirme yoluna gidildiğini, bundan dolayı da sayılarının azaldığını vurgulayan Birlik Başkanı Öner, “Kıl keçisi yetiştiricilerine adeta terörist gibi davranılıyordu. Çobanlarımız, bir zamanlar yok pahasına keçilerini satmak zorunda kaldı. Bu hayvanlar azalınca çobanlar da Saanen türü yetiştirme imkânına sahip olmadığı için mesleği bıraktı. Bundan birkaç yıl önce kurbanlık ithal etmemizin en önemli sebeplerinden birisi de budur. Çobanlarımıza büyük cezalar kesildi.” diye konuştu. Saanen keçisinin masrafının, kıl keçisine göre beş kat fazla olduğuna dikkat çekerek, “Devletin Saanen keçisi dağıttığı yerlerde birçoğu öldü. Bizim iklimimize fazla dayanamıyorlar. Besihanede beslediğinde de çok masraflı oluyor. O yüzden kıl keçisini öneriyoruz. Zarar etmek istemeyen, kıl keçisi üretsin.” şeklinde konuştu.

'ORMANLARDA HAYVAN OTLATILMASI TEŞVİK EDİLMELİ'

Koyun ve keçi yetiştiricilerine devletin ormanlık alanlarda otlatma yasağını kaldırmasını, hattâ teşvik etmesini isteyen Hasan Öner, “8-10 yaşın altındaki ormanlık alanlar dışında çobanlarımız, istediği yerde hayvanlarını otlatabilmelidir. Buna imkân sağlanırsa bu hayvanlar orman içlerinde otları yiyerek, muhtemel bir yangına karşı büyük fayda sağlayacaktır.” ifadelerini kullandı. Son zamanlarda devletin teşvikleriyle keçi ve koyun sayısının arttığını kaydeden Öner, Denizli Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği olarak Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’ndan aldıkları 5 milyon 534 bin liralık desteklemeyi, 2 bin 729 üyelerine dağıtacaklarını sözlerine ekledi.

Reklam
Reklam

Denizli Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Sezgin Kutlu ise 2002 yılında 210 bin 807 olan koyun sayısının 2012 sonu itibarıyla 424 bin 256’ya, 139 bin 601 olan keçi sayısınınsa 220 bin 25'e çıktığını bildirdi.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: