''Saatler ne zaman geri alınacak?'' Sorusuna Numan Kurtulmuş'tan yanıt

Yaz mevsiminin geride kalmasıyla 'Saatler ne zaman geri alınacak' sorusuna yanıt arandı. Merak edilen 'Saatler ne zaman geri alınacak' sorusuna Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş yanıt verdi.

Vatandaşlar 'Saatler ne zaman geri alınacak' sorusuna yanıt arıyor. Sonbahar'a girdiğimiz şu dönemlerde gün ışığından daha fazla yararlanmak amacıyla saatler 1 saat geri alınacak. Peki yaz saati uygulaması ne zaman sona erecek?, Saatler ne zaman geri alınacak? Başbakan Yardımcısı Numan Kurtuluş, saatlerin ne zaman geri alınacağını Bakanlar Kurulu toplantısında açıkladı. Normalde Ekim ayının sonlarında geçilen kış saati uygulamasına seçimlerden dolayı 8-9 Kasım tarihlerinden birinde geçilecek. Erteleme ile seçim günü özellikle Doğu ve Güneydoğu illerinde gün ışığından daha fazla yararlanılması planlanıyor.

Reklam
Reklam

8-9 KASIM

Kurtulmuş, yaz saati uygulamasının sona ermesi konusunda bir erteleme için Enerji Bakanlığı'nın çalışma yaptığını belirterek normal saat uygulamasına geçiş için tarih verdi. ''Saatler ne zaman geri alınacak?'' Sorusunu yanıtlayan Kurtulmuş, "Enerji Bakanlığı çalışmayı sürdürüyor. Büyük ihtimalle normal vaktinden 15 gün tehir edilecektir. Bu da seçim tedbirlerinden biri olarak düşünülüyor. 8-9 Kasım tarihlerinden birinde yaz saati uygulamasından vazgeçilecek ve normal saate geçilecektir." dedi.

YAZ SAATİ UYGULAMASI

Yaz saati uygulaması (YSU) herhangi bir ülkede veya bölgede gün ışığından, sabahları daha az, öğleden sonra daha çok yararlanmak üzere, periyodik olarak, saatlerin belirli bir miktarda değiştirilmesidir. Genellikle, bu uygulama kapsamında saatler ilkbahar başlangıcında bir saat ileri, sonbaharda ise bir saat geri alınır. Çağdaş yaz saati uygulaması ilk defa 1895 yılında Yeni Zelandalı bir böcekbilimci olan George Vernon Hudson tarafından önerildi. O günden sonra birçok ülke bu uygulamayı benimseyerek kullanmaya başladı. Bununla birlikte, yaz saati uygulamaları ülkeler arasında farklılık gösterebilir.

Reklam
Reklam

Tipik bir saatlik uygulamada ilkbahar aylarında bir bölgedeki yerel zaman dilimi 2.00 iken, saatler bir saat ileri alınarak 03.00'a ilerletilir. Böylelikle o gün yirmi üç saat olur. Aynı şekilde, sonbahar aylarında saat ilerletilmiş halde iken 02.00'ı gösterdiğinde, saatler bir saat geri alınarak 01.00'ı gösterecek biçimde ayarlanır. Bu geri dönüşten sonraki gün yirmi beş saattir.