Sabah namazı vakti, ülkemizde sürekli yaz saati uygulaması nedeniyle geç saatte giriyor. Sabahları çok erken işe gitmek zorunda olanlar, sabah namazlarını işyerlerine yakın camilerde kılıyorlar. Fakat çoğu zaman ezan okunmadan önce namazlarını kılmak zorunda kalıyorlar. Bu durumda sabah namazı vakti girdi mi merak ediyorlar. Sabah namazı, imsakla ile birlikte başlıyor ve güneşin doğuşuna kadar sürüyor. Peki sabah namazı saat kaçta? işte diyanete göre il il namaz vakitleri...
Sabah namazının vakit namazlarda ayrı bir yeri vardır. Peygamber Efendimiz, hadis-i şeriflerinde sabah namazının önemine vurgu yapmıştır. Bu yüzden sabah namazlarını işe gitmeden önce eda etmek isteyenler, vaktin girişi ve çıkışını öğrenmek istiyorlar. Sabah namazı saat kaçta öğrenmek için aşağıdaki diyanetin namaz vakitleri linkine tıklamanız yeterli. Daha sonra ise açılan sayfadan il ve ilçe seçimi yapmanız gerekiyor. İşte il il namaz vakitleri
Diyanete göre il il namaz vakitleri için tıklayınız
SABAH NAMAZI EZAN OKUNMADAN ÖNCE KILINIR MI?
Vakit namazlarından sadece sabah namazı ezanı, vaktin girmesinden daha sonra okunuyor. Bu durumda bazen kafa karışıklığı yaşanabiliyor. Sabah namazı, vakit (imsak) girince başlar. Bugün Türkiye’de sabah namazları vakit girince değil, en az yarım saat kadar sonra okunmaktadır. Vakit girince, sabah namazı, güneş doğana kadar kılınır.
Bu durumda namazı kılmadan önce ezanı okumak gerekir. Ezan okunmamış veya siz duymamışsanız sabah namazı öncesi ezan okumanız daha makbuldur. Vakit girmişse, ezan okunmasa da, kendimiz ezan okur, namazı kılarız. Ezan okumadan da kılsak namaz yine sahih olur; fakat ezan okumaktan meydana gelecek sünnet sevabı noksan olur.
SABAH NAMAZININ ÖNEMİ
Hz. Peygamber (asm) sabah namazlarına çok önem vermiş ve bunların hiç bir zaman kaçırılmamasını tavsiye buyurmuşlardır. Bir hadis-i şerifte şöyle buyuruluyor:
"... Güneşin doğuşundan ve barışından evvelki namazların hiç birisinden alakonmamak elinizden gelirse, (bunu yapmaya) çalışınız".
Bir başka hadiste de şöyle buyuruluyor: "Bir grup melek geceleyin, diğer bir, grup da gündüz ard arda size gelirler ve aranızda kalırlar. Bunlar sabah ile ikindi namazlarında buluştuktan sonra (gündüz) aranızda kalmış olanlar semaya çıkarlar. Rableri kullarının halini en iyi bilen olduğu halde meleklere "Kullarımı ne halde bıraktınız?" diye sorar. Onlar da "onları namaz kılarken bıraktık, zaten namaz kılarken bulmuştuk" cevabını verirler; Biriniz ikindi namazından bir secdeyi gün batmadan evvel yetiştirecek olursa, namazını tamamlasın. Sabah namazından da bir secdeyi gün doğmadan yetiştirecek olursa, namazını tamamlasın" (Tecrîd-i Sarih Tercümesi)
Peygamber Efendimiz sabah namazının sünnetine diğer sünnetlerden daha çok önem vermiş ve bunun terkedilmemesini istemiştir: Düşman süvarisi kovalasa bile sabah namazının iki rekât sünnetini terketmeyin." (Sünen-i Ebû Davud)
Bu önemden dolayıdır ki, diğer namazların sünnetleri kaza olarak kılınamazken, sabah namazının sünneti güneş doğduktan sonra kaza edilebilmektedir.
Resulullah (asm) buyuruyor ki:
“Ey imanlı muhataplar, (evinizi, yurdunuzu ) sabah namazıyla nurlandırınız. Çünkü sabah namazının ecri çok büyüktür.” (Camiüssağir)
Resulullah (asm) buyuruyor ki
“Sabah namazını mutlaka kılmanız gerekir. Zira bu namaz arzu edilen her iyi şeye nail olmaya vesiledir.”(Camiüssağir)
SABAH NAMAZI NASIL KILINIR?
Sabah namazı, iki rekat sünnet, iki rekat farz olmak üzere 4 rekattır. Sabah namazının sünneti ile farzı arasında kılınış açısından bir fark yok sayılır. Sadece niyet edilirken sabah namazı sünnetini veya sabah namazı farzını şeklinde bir fark vardır. Bir de farz namazı öncesi kamet getirilir. Bu yüzden aşağıdaki tarif, hem sünnet hem farz namazı için geçerlidir.
İlk olarak Niyet edilir "Niyet ettim Allah rızası için bugünkü sabah namazının sünnetini veya farzını kılmaya",
- "Allahu Ekber" diyerek İftitah tekbiri alınır,
- Eller bağlanır ve namaza başlanır (Erkekler; göbek altında sağ eli sol elin üzerine bağlarlar. Bayanlar; göğüs üzerinde sağ eli sol elin üzerine koyarlar)...
1- rekatta
- "Sübhaneke" okunur,
- "Euzü-Besmele" çekilir,
- "Fatiha Sûresi" okunur,
- "Namaz Sûresi" okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir ve üç defa "Sübhane Rabbiye'l-Azim" denir. Rükudan doğrulurken "Semi Allahü Limen Hamideh", tam dik durunca ise "Rabbena Lekel Hamd" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir ve üç defa "Sübhane Rabbiyel-a'lâ" denir,
- "Allahü Ekber" diyerek "Kıyam"a geçilir yani ayağa kalkılarak ikinci rekata başlanır...
2- rekatta
- "Besmele" çekilir,
- "Fatiha Sûresi" okunur,
- "Namaz Sûresi" okunur,
- "Allahü Ekber" diyerek "Rüku"a eğilinir,
- "Allahü Ekber" diyerek iki defa "Secde"ye gidilir,
- "Ka'de-i ahîre" yani son oturuşa geçilir,
- Oturuşta "Ettahiyyâtü" okunur,
- "Allahümme Salli" okunur,
- "Allahümme Barik" okunur,
- "Rabbena Atina" okunur,
- "Rabbena Firli" okunur,
- "Esselamü Aleyküm Ve Rahmetullah" diye selam verilerek namaz tamamlanır.