Sabah ve ATV TMSF'de kaldı

Ciner Grubu'na ait aralarında Sabah ve ATV'nin de bulunduğu 63 şirkete el konulmasının ardından Merkez Medya Grubu tarafından açılan dava Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) lehine sonuçlandı.

Mahkeme, Ciner'in medya şirketlerinin iadesi yönündeki talebini reddederken, grup şirketlerinin yönetim ve işletmesi Fon'da kaldı. Mahkeme kararının ardından gözler TMSF'nin satış takvimine çevrildi. Fon'un Tahsilat Dairesi şirketler üzerindeki incelemelerini tamamlayarak fiyat belirleyecek. Sabah Grubu'nun yaklaşık 1 milyar dolara satılabileceği tahmin ediliyor.

Reklam
Reklam

TMSF, Sabah ve ATV'nin aralarında bulunduğu 63 Ciner Grubu şirketine, ardından da 24 Haziran'da Merkez Yayın Holding'in hisselerine el koydu.

Ardından bugün İstanbul 6'ıncı İdare Mahkemesi'nde görülen davada işadamı Turgay Ciner'in medya şirketlerinin iadesine yönelik talebine red kararı çıktı. Bu durumda bu şirketlerin yönetimi Fon'da kalırken, satış takviminin belirlenmesinin ardından bu yılın sonuna kadar satış gerçekleştirilecek.

TMSF'nin Merkez Yayın Holding hisselerinin tamamına el koyması, mahkemede Turgay Ciner lehine bir karar çıkması ihtimaline karşı tedbir olarak yorumlandı. TMSF Yönetimi, bu kararına 4389 sayılı Bankalar Kanunu'nun 15/7'inci maddesinin b bendini gerekçe olarak gösterdi.

AĞUSTOS-EYLÜL'DE SATILIR

Sabah ve ATV'nin değer tespitinin ardından Ağustos-Eylül aylarında satışa çıkarılabileceği bildirildi. Bu şirketlerin eski patronu Dinç Bilgin, 2003 yılında şirketlerini Turgay Ciner'e ait Merkez Grubu'na 433 milyon dolara 10 yıl vadeli olarak satmıştı. TMSF bu anlaşmaya onay vermişti. Ancak satış sonrasında Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında hukuk dilinde 'inanç sözleşmesi' olarak bilinen "gizli ortaklık" sözleşmesi yapıldığı ortaya çıkmıştı. Dinç Bilgin inanç sözleşmesinin orijinalini TMSF'ye teslim etti. Bu gelişme üzerine, Fon 'gizli ortaklığa dayalı muvazaalı işlem' yapıldığı gerekçesiyle, Merkez Yayın Holding'e ait 50'ye yakın şirketin yönetimine 1 Nisan 2007 tarihinde el koymuştu. El koyma kararının ardından TMSF Dinç Bilgin ile Turgay Ciner arasında yapılan satış protokolünü de iptal etti.

Reklam
Reklam

PİYASA KOŞULLARI BELİRLEYECEK

TMSF'den edinilen bilgiye göre, şirketlerin ihale takvimi Fon'un Tahsilat Dairesi'nin şirketler üzerindeki incelemelerinin tamamlanmasının ardından belirlenecek. El konulan Merkez Grubu şirketleri için 1 milyar dolar civarında değer biçiliyor. TMSF, ATV, Sabah, Takvim, Fotomaç, Yeni Asır gazetelerini elinde bulunduran Turgay Ciner'e ait şirketlere ilişkin incelemelerini sürdürüyor. Fon Tahsilat Dairesi'nin incelemelerinin ardından Ciner Grubu'na ait 63 şirketin satış yöntemi belirlenecek.

TMSF'nin el koyduğu, ulusal televizyon kanalı ATV Türkiye'nin en çok izlenen kanalları arasında yer alırken, Sabah Gazetesi'nin tirajı da 500 bini geçiyor. Ayrıca Kanal 1 de bu grup içerisinde yer alıyor. Merkez Grubu, aylık 18, haftalık 3 dergi yayınlarken, bu dergiler arasında Forbes gibi uluslararası markalar da bulunuyor. Grubun yayınladığı dergiler arasında, Yeni Aktüel, Cosmo Fit&Light, Harper's Bazaar, Oto Haber, Cosmo Style, Cosmogirl, Yeni Para, Cosmo Bride, Cosmopolitan, Şamdan Plus, House Beautiful, Feminen, Homa Art, Hülya, Sofra, Geo, Sinema, Jet Life, Transport, Global Enerji, Esquire, Bebeğim & Biz, Hukuki Perspektifler, FHM, Marie Claire, Marie Claire Maison, Süper Alışveriş, Seventeen, Rolling Stone bulunuyor.

Reklam
Reklam

ANKA