Sabancı 2011'in falına baktı

Güler Sabancı, gelecek yıl büyümenin yüzde 5'ler seviyesinde, enflasyonun da yüzde 6-6.5 olmasını beklediklerini söyledi.

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2010'da beklenenden çok daha güçlü büyüdüğünü belirterek, büyümenin yüzde 8'i geçebileceğini ifade etti.

Ekonomide işler iyi giderken, sıkı bir maliye politikasının devam etmesinin doğru olduğunu kaydeden Sabancı, "2011 yılına girerken Türkiye'de maliye politikası böyle önemli bir görevle karşı karşıya. 2011 Türkiye için genel seçimlerin yaşanacağı yıl olacak. Bunun yanında, baz etkisi ve stok artışının yavaşlayacak olması, dünya petrol ve emtia fiyatlarında yaşanan yükseliş büyüme hızını yavaşlatacak faktörler olarak görünüyor. Buna rağmen, 2011 yılında ekonomide büyümenin yüzde 5’ler seviyesinde gerçekleşmesi beklenmektedir. Enflasyonun ise yüzde 6-6.5 civarında olmasını bekliyoruz" dedi.

Reklam
Reklam

Sabancı, Türkiye'nin yatırımlar için bir miktar dış kaynağa ihtiyacı olduğunu ve Türkiye’nin de cari açık veren bir ülke olmasının doğal olduğunu belirterek, hedefin, bu açığın makul düzeyde tutulması ve uzun vadeli dış yatırımlarla finanse edilebilmesi olduğunu ifade etti.

Aşırı ve çoğu kısa vadeli sermaye akımlarının frenlenmesi ve yönetilmesi gerektiğini de belirten Sabancı, Merkez Bankası’nın son haftalarda faiz oranlarındaki düşüşler dâhil aldığı kararların da olumlu yönde atılmış adımlar olduğunu söyledi.

Türkiye'nin orta ve uzun vadede yatırım cazibesinin arttığına dikkat çeken Sabancı, 2011 yılında kredi rating kurumlarının bunu Türkiye’ye verdikleri notta ifade etmelerini ve ratingin kısa sürede artırılmasını beklediklerini de sözlerine ekledi.

Sabancı, Sabancı Holding olarak 122.5 milyar lirayla, Türkiye’nin net varlık değeri en büyük grubu olduklarını belirterek, 2011 yılında da kârlılığı artıracaklarını ve uzun vadeli yatırımlara hız vereceklerini kaydetti.