Sabancı 4 şirketini halka açıyor

**Sabsancı Holding CEO'su Zafer Kurtul 4 şirketin halka arz edileceğini açıkladı.

**

Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul, Sabancı Holding'in halka açık şirketlerinin sayısını önümüzdeki dönemde artırmak istediklerini belirterek, "Potansiyel olan şirketler Enerjisa, Teknosa, Temsa, Avivasa..." dedi.

Kurtul, düzenlenen basın toplantısında, Türkiye'nin dünyada en hızlı büyüyen 3 ülke arasında yer aldığını vurgulayarak, yabancı yatırımcıların önümüzdeki önemde dünyada yatırım yapılabilecek 2 ülke olarak Brezilya ve Türkiye'yi gördüğünü ifade etti.

Reklam
Reklam

Türkiye için yeni bir dönemin başladığını, bunun en önemli göstergelerinden birinin de faiz oranlarındaki düşük seviye olduğunu belirten Kurtul, bugünkü düşük faizli ortamın Türkiye için yeni bir dönemin başladığına işaret ettiğini söyledi.

Sabancı Holdingin piyasa değerinin 10,6 milyar dolar olduğunu, bu konuda piyasa değerinin net varlık değerinde olmasını hedeflediklerini kaydeden Kurtul, hisse senetleri performansında 10,6 milyar dolardan 14 milyar dolara gelişme potansiyeli bulunduğunu belirtti.

Kurtul, Sabancı Grubu bünyesinde halka açık 12 şirket bulunduğunu, söz konusu 12 şirketin İMKB'nin yüzde 13'ünü oluşturduğunu, İMKB'de halka açık şirketlerin toplam piyasa değerinin 317 milyar dolar olduğunu bildirdi.

Holdingin önümüzdeki dönem stratejilerini anlatan Kurtul, dünyada ve Türkiye'deki olumlu gidişatı çok iyi değerlendirmek ve daha iyi bir performans göstermeyi hedeflediklerini, bunun için de stratejiler oluşturduklarını kaydetti.

İlk hedeflerinin karlılık içinde büyümeyi sürdürmek olduğunun altını çizen Kurtul, şunları kaydetti:
"Bizim hedefimiz hem karlılık hem büyümemizi gerçekleştirmekse bu ikisini birden yapmak istiyoruz. Ancak bu şekilde Sabancı Grubu olarak başarılı olabileceğimizi düşünüyoruz. İkici önemli stratejimiz, yeni işlere yatırım yapmak. Bu da hem karlılığımızı hem büyümemizi olumlu etkileyecek çok önemli bir stratejik karar. Üçüncüsü, yeni işlere yatırım yapıp işlerimizi geliştirdikten, belli bir büyüklüğe getirdikten sonra ve uygun ortam sağlandığında şirketlerimizi halka açmak. Porföyümüze baktığımızda halka açma potansiyeli olan birçok şirketimiz var. Dolayısıyla halka açık şirketlerimizin sayısını önümüzdeki dönemde artırmak istiyoruz. Potansiyel olan şirketler Enerjisa, Teknosa, Temsa, Avivasa...

Reklam
Reklam

Dördüncüsü, stratejik ortaklıklar yapmak. Bu ortaklıkları yaparken buradaki yöntemimiz, çalışma biçimimiz ya Sabancı Holdingin çoğunluk olması ya da bu ortaklıklarda yüzde 50 50 durumda olmamız ve birlikte yönetmemiz. Gelecekteki bu ortaklıklarda en önemli çalışma prensibimiz bu olacak. Son olarak da Sabancı Holding olarak temettü gelirlerimizi artırmak istiyoruz. Şirketlerimiz karlılık içinde büyümelerini sürdürdükleri zaman biz de Holding olarak temettü gelirlerimizi artırmış olacağız."

"ENERJİDE SABANCI GRUBU ÇOK AKTİF"
Mevcut işlerinde çok gelişme potansiyeli bulunduğuna işaret eden Kurtul, Türkiye'deki enerji tüketiminin Avrupa'nın üçte biri düzeyinde bulunduğunu, bankacılıkta kişi başına düşen kredi anlamında Türkiye'nin AB'nin onda biri seviyesinde olduğunu, çimentoda da Türkiye'de çok hızlı bir büyüme göreceklerini, inşaat sektöründeki büyüme potansiyelinin çok yüksek olacağını vurguladı.

Kurtul, bin kişi başına düşen otomobil sayısının da AB'de 690, Türkiye'de 100 olduğuna dikkati çekti.

Reklam
Reklam

Sabancı grubu şirketleriyle ilgili detaylı bilgi de veren Kurtul, enerjide hem dağıtım hem üretim alanında Sabancı Grubu'nun çok aktif olduğunu, dağıtımda Başkent Dağıtım Bölgesi'nin Sabancı Grubu'nun olduğunu, orada 3 milyon müşterileri bulunduğunu, dağıtımda bu rakamı 6 milyon müşteriye artırmak istediklerini ve bu yıl da dağıtım ihalelerinin son bölümünün yapılıyor olacağını belirtti.

Kurtul, "Üretimde de 2015 yılındaki hedefimiz 5 bin megavat. Bu da bizi yüzde 10 pazar payına getiriyor. Şu anda mevcut projelerimiz bu kapasitede. Ama yüzde 10 pazar payını artırmak için de çalışmalarımız var" dedi.

Finansal hizmetlerle ilgili Avivasa'nın BES fon büyüklüğü açısından yüzde 22 pazar yapı ile en büyük şirket olduğunu ifade eden Kurtul, Akbank'ın da karlılık içinde büyüyen çok başarılı bir şirketleri olduğunu, Aksigorta'nın hayat dışı yazılan prim açısından yüzde 8 pazar payına sahip bulunduğunu ve şirketin sigortacılık alanında çok önemli büyüme potansiyeli olduğunu kaydetti.

Zafer Kurtul, "Perakendede de TeknoSA ve CarrefourSA var. TeknoSA'da toplam elektronik perakende satışları içinde pazar payımız yüzde 15 ve bir numarayız. CarrefourSA'da Türkiye'de pazar payımız yüzde 8. Çimento sektöründe de Akçansa ve Çimsa olmak üzere iki şirketimiz var. Akçansa'nın Marmara Bölgesi'ndeki pazar payı yüzde 34 pazar payı ile bir numara. Çimsa'nın Akdeniz ve İç Anadolu Bölgesindeki yüzde 27 pazar payı ile bir numara. Ayrıca bu iki şirketimizin toplamı da Türkiye çapında pazar payında bir numara" dedi.

Reklam
Reklam

"9 ŞİRKETİMİZ TÜRKİYE'DE PAZAR LİDERİ"
Otomotiv sektöründe 3 şirketle potansiyeli karşılamak üzere yapılandıklarını düşündüklerini belirten Kurtul, şunları belirtti:
"Bu üç şirketimiz Kordsa Global, Brisa ve Temsa Global. Kordsa Global'da toplam naylon segmenti satışlarında yüzde 33 pazar payı ile dünyada bir numarayız. Kordsa Global, hakikaten pazar payında dünyada bir numara olan Türk şirketi. Brisa'nın toplam yurtiçi satışlarda yüzde 30 payı var, bir numaralı şirketimiz. Temsa Global de toplam hafif ticari kamyon satışlarında, birçok tabi Temsa Global'in ürünü var, yüzde 43 pazar payı ile bir numara. Temsa Global, Sabancı Grubu'nun çok önemli, gelişme potansiyeli yüksek olarak görülen bir şirketidir. Maalesef son günlerde Temsa Global ile ilgili basınımızda çıkan haberler de doğruyu yansıtmamaktadır. Bizim Temsa Global'de yaptığımız, Temsa Global'in bu gelişme potansiyelini daha iyi değerlendirmek ve bu konudaki kararlılığımızla da ilgili olarak yaptığımız bir yönetim değişikliği. Önümüzdeki günlerde Temsa Global ile ilgili de çok daha iyi gelişmeler göstereceğiz."

Reklam
Reklam

Bu sene Türkiye'deki büyüme beklentilerinin yüzde 7 olduğunu, önümüzdeki sene yüzde 4-4,5 büyüme beklediklerini söyleyen Kurtul, "Sabancı Grubu olarak bu büyümeyi çok iyi değerlendirmek istiyoruz. Sabancı Grubu'nun yaklaşık 12 milyar lira özkaynakları var. Toplam net aktiflerinin değeri de 14 milyar dolar. Bu bizi Türkiye'nin en büyük şirketi yapıyor. Portföyümüze baktığımızda 9 şirketimiz Türkiye'de pazar lideri. Türkiye'nin en değerli markalarına sahibiz. Dolayısıyla inanıyoruz ki Sabancı Holding olarak önümüzdeki dönemde çok iyi performans sergileyeceğiz" dedi.