Sabancı: "Uyum süreci, temel gündem maddesi olmalı"

İstanbul - (AA) TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ömer Sabancı "AB'ye uyum süreci, hükümetin icraatının temel gündem maddesi olmalıdır" diye konuştu.

AB'den de Türkiye'ye verilen sözler konusunda adil olunmasını isteyen Sabancı, Kıbrıs konusunda, Türkiye'ye verilen sözlere sadık kalınarak, Türkiye'nin duruşunun daha iyi anlaşılması gerektiğini vurguladı.

Günü geldiğinde AB'nin, küresel ekonomik rekabet gücüyle, etkin kurumları ve siyasi tutarlılığıyla, Türkiye için güvenilir bir tercih olmayı sürdüreceğini temenni ettiklerini bildiren Sabancı, küresel planda güçlü bir Avrupa'nın parçası olmayı istediklerini ifade etti.

Reklam
Reklam

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) da Avrupa Komisyonunun İlerleme Raporuna ilişkin yayımladığı yazılı açıklamada, Türkiye'nin AB'nin küresel rekabette yer edinme stratejisi içinde, tam üye adayı olarak süren müzakere süreci çerçevesinde, önemli bir ülke olma yolunda ilerlemeye devam ettiği vurgulandı.

İlerleme raporunda bir yandan reform sürecindeki yavaşlama eleştirilirken, diğer yandan Türkiye'nin AB üyeliği yolunda kaydettiği ilerlemelerle ilgili olumlu değerlendirmelerin yapıldığı belirtildi.

Türkiye'de sivil toplum, meclis ve medya tarafından da çok tartışılan bir konu olan demokratik reformların sürdürülmesi konusunun raporda da gündeme geldiği belirtilen açıklamada, Türkiye'de gerçekleştirilen ekonomik, siyasi ve idari reformların önemine vurgu yapılırken, yargı reformu alanındaki eksikliklere de dikkat çekildiği kaydedildi.

Açıklamada, TÜSİAD'ın 6-9 yıl daha devam edebilecek bir müzakere süreci sonucunda bu alanda Türkiye'nin Avrupa standartlarına ulaşabileceğini göstereceğine inandığı belirtilerek, "TÜSİAD, Türkiye'nin standartlarının yükseltilerek, AB'ye üyelik kriterlerinin uygulanması yönündeki destekleyici çalışmalarını sürdürmeye kararlıdır" denildi.

Reklam
Reklam