Sabiha Gökçen ihalesini Limak İnşaat OGG aldı

Sabiha Gökçen Havalimanı Dış Hatlar Terminal Binası Projesi'nin yapımı ve 20 yıllık işletmesi ihalesi sonuçlandı. Limak Grubu 1 milyar 932 milyon Euro ile en yüksek teklifi verdi. Savunma Sanayi Müşteşarlığı'nda saat 10.00'da başlayan ihale 14 saat sürdü. 5 ortak girişim grubunun teklif verdiği ihalede, firmalar arasında 4 saat kıyasıya rekabet sürdü. İhalede, pazarlık usulüne başlanmadan önce Çukurova Holding ortak girişim grubu 945 milyon Euro ile en yüksek teklifi sundu. 15. turda TAV
ortak girişim grubu 1 milyar 527 milyon Euro teklif vererek ihaleden çekildi. 23. turda Mak-Yol ortak girişim grubu sunduğu 1 milyar 777 milyon Euro'luk teklifin ardından ihaleden çekildiğini açıkladı. İhalenin 32. turunda ise 1 milyar 860 milyon Euro teklifinin ardından Çukurova grubu da ihaleden çekildi. Daha sonra IC İçtaş ortak girişim grubu ile Limak ortak girişim grubu 5 tur süren pazarlıklarına devam etti. 36. turda IC İçtaş girişim grubu 1 milyar 921 milyon Euroluk teklifini açıkladıktan sonra 37.
tur için teklif sunmadı. İhale komisyonuna Limak ortak girişim grubu 1 milyar 931 milyon Euro teklif sundu. İhale Komisyonu Başkanı Mete Aslan Limak ortak girişim grubunun İhaleye teklif veren tek grup olduğunu ve ihaleye bu rakam dışında ihaleye en son ve en iyi teklifini sunmasını istedi. Nihat Özdemir'in başkanlığındaki Limak ortak girişim grubu 1 milyar 932 milyon Euro ile Sabiha Gökçen Havalimanı'na en son ve en iyi tekliflerini sundular.

Reklam
Reklam

İhale Komisyonu Başkanı Mete Aslan, Sabiha Gökçen Havalimanı için 5 firma içinde kapalı zarf pazarlık usulü ihale içinde en yüksek teklifi 1 milyar 932 milyon Euro ile Limak ortak girişim grubunun yaptığını açıkladı. 2 milyar 633 milyon 123 bin dolar karşılığına gelen bu teklif ile Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Dış Hatlar Terminali yapımı ve 20 yıllık işletmesi Limak ortak girişim grubunun oldu.

Limak ortak girişim grubuna başkanlık eden Nihat Özdemir ihale sonra mutlu olduğunu söyledi. Yaklaşık 14 saat süren bir ihalenin ardından kazandıkları için memnun olduklarını ifade eden Özdemir, daha sonra detaylı açıklama yapacaklarını bildirdi.

Savunma Sanayi Müsteşarı Nihad Bayer ise ihaleye verilen rakam ile Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ulusal ve uluslararası platformda ne kadar büyük bir öneme sahip olduğunu ortaya çıkardığını vurguladı. Sabiha Gökçen Havalimanı'nın İstanbul'da olması sebebiyle gelecek için büyük bir önemi olduğuna da dikkat çeken Bayer, ihaleyi kazanan firmanın 3 yıl ödeme yapmayacağını, buna karşılık bu süre içerisinde Dış Hatlar Terminal Binası'nın yapımı için 350 milyon dolarlık bir yatırım yapacağını söyledi. Bayer, ihaleyi kazanan firmanın geriye kalan 17 yıl içerisinde ihale bedelini Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na taksitler halinde ödeyeceğini belirtti. Bayer ayrıca ihalenin gelirinin Savunma Sanayi'nin geliştirilmesine ve Türk Silahlı Kuvvetleri'nin modernizasyonu için Savunma Sanayi Destekleme Fonu'na aktarılacağını dile getirdi. Bayer, Sabiha Gö, 20 yıl sonra tüm tesisleri ve işletmesinin Savunma Sanayi Müsteşarlığı'na devredileceği açıkladı.

Reklam
Reklam