Sabiha Gökçen satıldı

Sabiha Gökçen Havalimanı'nın ortaklık yapısı değişiyor. TAV işletmenin yüzde 40'ını satın alarak en büyük ortaklardan biri haline geldi.

İstanbul’a yapılacak 3. Havalimanı ihalesi için geçen yıl mayıs ayında kıyasıyla yarışan, Atatürk Havalimanı ile Sabiha Gökçen’in işletmecisi iki gruptan şaşırtıcı haber var. Habertürk'ten Güntay Şimşek'in özel haberine göre, TAV Havalimanları Holding, rakibi Limak Holding’in konsorsiyum liderliğini yaptığı Sabiha Gökçen Havalimanı’ndaki yüzde 40 hissesini satın aldı. Böylece İstanbul’da Atatürk Havalimanı ile birlikte Sabiha Gökçen de TAV’ın işletmeciliğinde hizmet verecek. Son yıllarda, dünyanın en hızlı büyüyen havalimanı olarak öne çıkan Sabiha Gökçen’de arka arkaya hisse satışları oldu.

Reklam
Reklam

30 Nisan’da Hintli GMR Grubu, yüzde 40 hissesini Malaysia Airports Holdings’e devretti. Aynı dönemde TAV’ın GMR’ın hisselerini devralmak istediği gündeme gelmiş, ancak konsorsiyum içindeki anlaşma çerçevesinde satın alma önceliği diğer hissedarların olduğu için Hintlilerin hisselerini, Malezyalılar alarak Sabiha Gökçen’deki payını yüzde 60’a çıkarmıştı.
YÖNETİM LİMAK’TAYDI

Ancak havalimanında yönetim, yüzde 40 hissesi olan Limak Holding’deydi. En son hisse satışı yapan havalimanının her şeyinde söz hakkı olan ve Sabiha Gökçen’i bir marka gibi kullanan Limak Holding oldu. Limak-GMR-Malezya Airport Grubu, Sabiha Gökçen’in 20 yıllık işletme hakkı için 1 milyar 932 milyon Euro teklif vererek ihaleyi kazanmış ve 1 Mayıs 2008’de hizmete başlamıştı. Limak 3. Havalimanı ihalesini kazanan grubun içinde de lider olarak yer alıyor.

İŞTE TAV'IN KAP AÇIKLAMASI

Haberden sonra şirket KAP'a şu açıklamayı gönderdi:

Şirketimiz Limak Yatırım Enerji Üretim İşletme Hizmetleri İnşaat A.Ş. ve Limak İnşaat San ve Tic A.Ş. şirketlerinin ("Satıcılar") İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yatırım Yapım ve İşletme A.Ş. ("ISG")'deki %40, LGM Havalimanı İşletmeleri Ticaret Ve Turizm A.Ş. ("LGM")'deki %40 ve İstanbul Sabiha Gökçen Uluslararası Havalimanı Yer Hizmetleri A.Ş. ("ISG Yer Hizmetleri")'deki %19,6 oranındaki hisselerinin satışı için başlattığı hisse satış sürecine ilgisini ilgili taraflara belirtmiştir.

Reklam
Reklam

Satıcılar'ın mevcut yükümlülükleri uyarınca ISG, LGM ve ISG Yer Hizmetleri hisseleri, şirketlerin diğer ortaklarına tanınan ön alım hakları dahil olmak üzere çeşitli hisse devri kısıtlamalarına tabidir. Bu nedenle, Şirketimiz Yönetim Kurulu, 2014/31 no'lu ve 12 Temmuz 2014 tarihli kararıyla, sürecin olumsuz yönde etkilenmemesi, Şirketimizin yasal hak ve menfaatlerinin korunması ve kesinleşmeyen proje hakkında yatırımcıların yanıltılması risklerinin önlenmesi ve bu süreç çerçevesinde üstlendiğimiz gizlilik yükümlülüklerinin ihlaline sebep olmaması için Sermaye Piyasası Kurulu'nun Özel Durumlar Tebliği'nin(II-15.1) 6'ıncı maddesi kapsamında içsel bilginin açıklanmasının ertelenmesine oy birliği ile karar vermiştir.

Toplam azami 285 milyon Avro bedel karşılığında, Şirketimiz, ISG'nin %40 ve LGM'nin %40 oranındaki paylarının devralınmasına ilişkin hisse alım sözleşmesi imzalamış olup, ilgili diğer ortaklar tarafından aşağıda belirtilen ön alım haklarının kullanılmaması durumunda, Şirketimiz ve Satıcılar ISG Yer Hizmetleri'nin %19,6 oranındaki payının devralınmasına ilişkin hisse alım sözleşmesi imzalamayı taahhüt etmişlerdir. Taraflar, ISG ve LGM mevcut ortaklarından Malaysia Airports MSC Sdn Bhd ile ISG, LGM ve ISG Yer Hizmetleri mevcut ortaklarından Malaysia Airports Holdings Berhad'ın sahip oldukları söz konusu ön alım haklarını kullanıp kullanmama kararlarını beklemektedirler. İşlem, belirli idari makam ve üçüncü kişi onaylarına tabidir.

Reklam
Reklam

İşleme dair özel durum açıklamasının ertelenme sebepleri ortadan kalkar kalkmaz yapılan işbu açıklamayı yatırımcılarımızın dikkatine sunarız.