Sabıka dosyası kabarık çıktı

Önce FIFA'nın, ardından CAS'ın İspanyol Teknik Direktör Del Bosque konusunda Beşiktaş'ın önüne koyduğu tarihi fatura Türkiye adına acı gerçeği gözler önüne serdi.

Futbol Extra, Del Bosque kararının ardından yaptığı araştırmada FIFA'da Türk kulüplerine ait 84 ihtilaf dosyası olduğunu ortaya çıkardı. Türkiye bu 84 dosyayla 2007 Şubat ayı itibariyle 'FIFA'da en çok ihtilaf dosyası olan ülke' unvanını elde etti. İhtilaflı dosya sayısı konusunda Türkiye'yi Yunanistan takip ederken, Türkiye adına FIFA'da Türk Telekom, Darıca Gençlerbirliği, Aydınspor ve Kastamonuspor gibi kulüplerimizin de ihtilaf davalarının bulunması dikkat çekti.

Reklam
Reklam

FIFA ihtilaf dosyaları konusunda tarihindeki en ağır faturaları yine Türkiye'ye çıkardı. FIFA ve CAS'ın kararları sonrası, transfer ettikleri yabancı uyruklu futbolculara karşı maddi vecibelerini yerine getirmemekten dolayı FIFA Disiplin Kurulu tarafından Vanspor, Şekerspor ve Adanaspor hakkında bir alt kümeye düşürme kararı verildi. Ayrıca FIFA'nın kararı neticesinde Kocaelispor, Erzurumspor ve Samsunspor'un 6'şar puanı silindi. Ödemeler konusundaki sabıkasıyla ün yapan ve son 6 yıldır başı çeken Galatasaray, FIFA Disiplin Kurulu tarafından iki kez puan silme, bir kez Avrupa kupalarından men ve bir defa da transfer yasağı cezasıyla karşı karşıya kaldı.

Trabzonspor ve Beşiktaş da FIFA'dan birer defa puan silme uyarısı alan kulüplerimiz oldu. Ayrıca bordo-mavililere FIFA Disiplin Kurulu tarafından bir kez transfer yasağı kondu.

FIFA'daki ihtilaflı dosyalar konusunda uzun yıllar liderliği elinde bulunduran Galatasaray, 2007 Şubat ayı itibarıyla koltuğunu Beşiktaş'a devretti. Genel toplamda 4 büyükler arasında FIFA Disiplin Kurulu'na en çok sevk edilen kulüp Galatasaray olurken, Trabzonspor ikinci, Beşiktaş üçüncü ve Fenerbahçe dördüncü sırada yer aldı.

Reklam
Reklam

Ancak sarı-kırmızılılar 20 Şubat 2007 günü yaptığı ödemeyle FIFA'daki dört önemli dosyasını daha kapatarak, yerini yeni açılan Ahmed Hassan ve Giunti dosyalarının sahibi Beşiktaş'a devretti.

Türk kulüpleri, sadece yerli-yabancı sıradan oyuncu ve teknik adamlarıyla değil, isimlerini kulüp tarihlerine altın harflerle yazdırmış efsane isimlerle de ihtilafa düştü.

Beşiktaş'a altın çağını yaşatan Gordon Milne'in aylardır süren mahkemesi, Fenerbahçe'ye unutulmaz bir şampiyonluk getiren Pierre Van Hooijdonk'un çareyi FIFA'da araması, Taffarel, Hagi ve Popescu gibi sarı-kırmızılı takıma UEFA Kupası zaferini kazandıran efsane oyuncuların kulüplerini FIFA'ya şikayet etmek zorunda kalması, bunun başlıca örnekleri oldu.

Sadece sözleşmeden doğan maddi ihtilaflar yüzünden kulüplerimizin yılda 100'ü aşkın dosyasının bulunması nedeniyle Futbol Federasyonu iki yıl önce İsviçre'de bir merkez tahsis etme girişiminde bulundu. Yapılan araştırmada FIFA'ya üye 207 ülke arasında İsviçre'de bürosu olan bir başka ülke bulunmadığı ortaya çıktı.

Reklam
Reklam

Süper Lig'de mücadele ettiği dönemde futbolcusu Yvos Kitulele'ye karşı olan vecibelerini yerine getiremeyen Şekerspor, iki yılı aşkın süren dava neticesinde FIFA tarafından bir alt kümeye düşürülme cezasına çarptırıldı. Karar FIFA tarafından uygulanması için 2004 yılında Türkiye Futbol Federasyonu'na bildirdi. Bu karara Şekerspor'un Kitulele'ye olan 300 bin dolarlık borcu neden oldu. 2004-2005 sezonunda 2. Lig B Kategorisi'nden çekilmek zorunda kalan Başkent ekibi, bir yıl sonra KC Grubu'nun 300 bin doları ve FIFA'ya ödemeleri yapmasıyla mücadelesine tekrar 3. Lig'den başladı.

EN KABARIK DOSYA KOCAELİSPOR'DA
Yabancı uyruklu futbolcularına olan toplam 2.2 trilyonluk borcunu zamanında ödemeyen ve bu nedenle ilk olarak 6 puanı silinen Kocaelispor da FIFA tarafından küme düşürülmesine karar verilen bir diğer kulübümüz oldu. 2001-2002 sezonunda sadece 7 maçta forma giyen Liberyalı oyuncusu Sawieh'e olan 49 bin euro, Timko'ya olan 460 bin euro, Ayew'e olan 216 bin dolar ve Lazarov'a olan 174 bin dolarlık borçları nedeniyle Körfez ekibi, 2004 yılında FIFA tarafından tarihi cezaya çarptırıldı.

Reklam
Reklam

Türk futbolunun köklü kulüplerinden Adanaspor'un ünlü Alman milli futbolcusu Thomos Berthold'a olan 104 bin 980 euroluk borcu yüzünden FIFA tarafından 6 puanı silindi. Adanaspor buna rağmen ödemesini gerçekleştirmeyince FIFA tarafından bir alt kümeye düşürülme cezasına çarptırıldı.

Yabancı uyruklu 4 futbolcusuna karşı olan vecibelerini yerine getiremeyen Vanspor, FIFA tarafından bir alt kümeye düşürülmesine karar verilen bir başka kulübümüz oldu. FIFA, Vanspor ile ilgili bu yaptırımı uygulaması için 2003'te Türkiye Futbol Federasyonu'na bir çağrı yaptı. Ancak o sezon Vanspor küme düştüğü için bu infazın uygulanmasına gerek kalmadı. Vanspor'un bu ağır yaptırıma sebep olan FIFA'daki ihtilaf dosyalarının toplam bedelinin 1.5 milyon dolar olduğu belirtildi.

Türk takımları için de ihmalin faturasını belki de en ağır ödeyen kulüplerden biri Trabzonspor oldu. Rune Lange, Davor Vugrinec, Karel Rada, Yuri Kalitvintsev ve Seyit Cem ile FIFA'daki önemli ihtilaf dosyalarının tümünün Trabzonspor'un aleyhine sonuçlanması kulübün milyon dolarlarını havaya uçurdu. Bordo-mavililer, 6 milyon 350 bin marka mal olan Vugrinec'in Lecce'ye transferinden 7 milyon mark bekliyordu. Ancak yapılan hukuki yanlışlar nedeniyle Trabzonspor'un bu transferden sadece 180 bin dolar alabileceğine karar verildi. Yine Bordo-mavili ekibin Sparta Prag'a transfer olan Karel Rada'dan 1.2 milyon mark talebi, yapılan ihmaller nedeniyle karşılıksız kaldı.

Reklam
Reklam

Trabzonspor bu transferden hiçbir bedel alamadı. Transfer bedeli 10 milyon markı bulan Rune Lange ve 4.5 milyon marklık Yuri Kalitvintsev de ödemelerdeki ihmaller yüzünden kulüpten bedelsiz ayrıldı.

Trabzonspor, Seyit Cem konusunda Barcelona'ya olan 600 bin dolarlık borcunu geciktirince FIFA tarafından '3 puan silme uyarısı' aldı. Bordo-mavililer, doğru dürüst forma giymeyen Polonyalı futbolcu Tomas Ivan konusunda da ağır bir bedel ödedi. FIFA, yaklaşık 1.5 yıl süren dava neticesinde Trabzonspor'u Ivan'a 1 milyon dolar ödemeye mahkum etti. İhmal konusunda ilk ağır bedelini Yugoslav futbolcusu Yesiç konusunda ödeyen bordo-mavililerin bu konuda son ödediği ağır fatura ise İngiliz Kevin Campell'a oldu. Bordo-mavililer bu kadar kabarık ihtilaf dosyasına karşılık bir kez puan silme cezasıyla karşı karşıya kaldı. Trabzonspor'a bir süre de "ödemelerini yapana kadar transfer yasağı" getirildi.

Türk futbol tarihine geçecek ihmallerden biri de yine Trabzonspor'da yaşandı. Bordo-mavililer yaklaşık 10 milyon marka malettiği Runge'nin Brugge'e transfer olması üzerine tazminat almayı beklerken üstüne tazminat ödemek zorunda kaldı. Üstelik tam 1 milyon 834 bin marklık yüklü bir tazminat. Çünkü Lange'nin sözleşmesinde 'aylık transfer ödemeleri 45 gün geciktiği takdirde futbolcu serbest kalır' maddesi yer alıyordu.

Reklam
Reklam

Trabzonspor, sözleşmesi sürerken kulüpten ayrılan Lange'yi FIFA'ya şikayet etti. FIFA bordo-mavili ekibi haklı buldu. Ancak Lange'nin sözleşmesinde 'İhtilaf halinde Norveç mahkemelerinin kararı geçerlidir' maddesi yer alıyordu. Lange, kararı Norveç mahkemesine götürdü. Yaklaşık 6 yıl süren dava Trabzonspor'un aleyhine sonuçlandı. Bordo-mavili ekip, Lange'den tek kuruş alamadığı gibi bir de futbolcuya 1 milyon 834 bin mark tazminat ödemeye mahkum edildi.

GALATASARAY, DİREKTEN DÖNDÜ
Yabancı uyruklu futbolcuları Sphear, Horvath, Mpenza ve Felipe'nin açtığı tazminat davalarını kaybeden, ancak bu konudaki bedellerini zamanında ödemediği için FIFA Disiplin Kurulu'na sevk edilen Galatasaray, bunun üzerine puan silme ve Avrupa kupalarından men cezası (lisans iptal) ile karşı karşıya kaldı. Ancak sarı-kırmızılı kulüp bu yaptırımların uygulanmasına saatler kala adeta direkten döndü. Yaklaşık 2 milyon dolarlık borcunun 700 bin dolarını ödeyen ve FIFA'dan 18 günlük ek süre isteyen Galatasaray Kulübü, ardından Adnan Polat'ın "ünlü" kampanyası ile kalan 1 milyon 300 bin dolarlık ödemeyi gerçekleştirdi ve tarihi ayıptan son anda kurtuldu.

Reklam
Reklam

Transferlerdeki ihmaller konusunda sabıkası kabarık olan Galatasaray'a FIFA tarafından transfer yasağı getirildi. Hagi, Popescu, Taffarel ve menajer Balint'in yaptığı şikayetler üzerine FIFA, yükümlülüklerini yerine getirmeyen Galatasaray için 2002 yılında transfer yasağı koydu. Sarı-kırmızılıların Milan'dan Ümit Davala için alacağı transfer ücretine de temlik konuldu. Ödemelerin ek sürede yapılması üzerine Galatasaray kulübünün transfer yasağı kaldırıldı.

Bugün Avrupa'nın önemli kulüplerinin peşinden koştuğu Frank Ribery konusundaki ihmallerin faturası Galatasaray kulübüne ağır oldu. Futbolcunun Marsilya'ya kaçmasının ardından '10 milyon Euro kazanmayı hayal eden' Sarı-kırmızılı ekibin bu beklentisi boşa çıktı. Bu beklentinin boşa çıkmasının ötesinde Galatasaray ciddi bir cezadan da son anda kurtuldu. Çünkü Galatasaray, Ribery'yi transfer etmiş, ancak daha önce Fransa'da formasını giydiği üç kulübe ödemesi gereken 'dayanışma katkısı' bedellerini geciktirmişti. FIFA, bu nedenle 2007'nin Şubat ayında (geçtiğimiz ay) Galatasaray kulübüne '3 puanını silme' uyarısında bulundu. Federasyon yetkilileri, 'Galatasaray, Ribery konusundaki ödemesini iki gün daha geciktirseydi, 3 puanı silinecekti' açıklamasını yaptı. Sarı-kırmızılılara FIFA'dan bir tehdit de Marek Heinz konusunda geldi. Galatasaray, bu ödemeyi de son günü olan 21 Ocak'ta yerine getirerek cezadan kurtuldu.

Reklam
Reklam

Bugünlerde Del Bosque konusunda CAS'tan çıkan ağır faturayla karşı karşıya kalan Beşiktaş, FIFA'nın gediklilerinden. 2007 Şubat ayı itibarıyla FIFA'nın elinde 7 ayrı ihtilaf dosyası bulunan Siyah-beyazlı ekibin tarihi skandallarından biri de Nevio Scala ile ilgili. Beşiktaş, İtalyan teknik adamla ilgili ihtilafında 'yetkisiz' olmasına rağmen Türkiye'de yerel mahkemeden karar çıkarmış, ancak kulübün lehine çıkan bu karar FIFA'dan geri dönmüştü. Bu olaydan ders almayan Beşiktaş, Del Bosque konusunda da 'yetkisi ve geçerliliği' olmamasına rağmen Levent Bıçakcı federasyonu döneminde TFF Yönetim Kurulu'ndan ve Tahkim Kurulu'ndan 'lehte' karar çıkarmayı başardı. Ancak bu kararlar da CAS ve FIFA'da aynı akıbete uğradı.

Beşiktaş'ın İtalyan futbolcularından Giunti alacaklarının ödenmemesi nedeniyle siyah-beyazlı kulübü FIFA'ya şikayet etti. 1987-1993 yılları arasında Beşiktaş'ı çalıştıran ve siyah-beyazlı kulübe 3 yıl şampiyonluk kazandırarak tarihe geçen İngiliz Teknik Direktör Gordon Milne de 77 bin sterlinlik alacağını tahsil için icraya başvurdu.

FENERBAHÇE, GEDİKLİ OLMAKTAN KURTULDU
2000'li yıllara kadar ihtilaf dosyalarında başı çeken Fenerbahçe, bu konudaki unvanını Galatasaray'a bıraktı. Murat Yakın, Erol, Dimas ve Oulare ile ilgili yüklü ihtilaf dosyalarıyla zirve yapan Sarı-lacivertli ekibin hemen hemen tüm dosyaları Ortega davasına kadar aleyhte sonuçlandı. Düne kadar FIFA'nın en büyük müdavimlerinden biri olan Fenerbahçe, en önemli zararı Dimas, Oulare ve Murat Yakın dosyalarından gördü. Galatasaray ve Beşiktaş FIFA'daki yoğun dosyalarıyla boğuşurken bu konuda 'temiz' görünen Fenerbahçe'nin de Ortega konusunda ihtilaf dosyasının hala devam ettiği ortaya çıktı.

Fenerbahçe'nin son yıllara damgasını vuran futbolcularından Hollandalı Pierre Van Hooijdonk, sarı-lacivertli kulübü FIFA'ya verdi. Her seferinde 'Bir gün Fenerbahçe'ye teknik direktör olacağım' mesajını veren Van Hooijdonk, biriken 400 bin euroluk alacağının ödenmediği gerekçesiyle 2 Şubat 2007'de FIFA'ya başvurdu. Hollandalı futbolcunun menajerinin de alacakları ödenmediği gerekçesiyle Fenerbahçe'yi FIFA'ya verdiği ortaya çıktı.

2007 ŞUBAT İTİBARİYLE FIFA'DAKİ İHTİLAF DOSYALARIMIZ
KULÜP FUTBOLCU İ HTİLAF KONUSU
ANKARASPOR Silvio Joaode Carvelho Dayanışma katkısı
ANKARASPOR Dragoslav Jevric Futbolcu-kulüp ihtilafı
ANKARASPOR Sidney Cristiano Dos Santos Karşı kulüp ihtilafı
ANKARASPOR Adam Petrous Dayanışma katkısı
ANKARASPOR Wederson Luiz Da Santos Karşı kulüp ihtilafı
ANTALYASPOR Ali Zitouni Yetiştirme tazminatı
ANTALYASPOR Gocho Petkov Guinchev Futbolcu alacağı
ANTALYASPOR Maurizio Gaudino Futbolcu alacağı
BEŞİKTAŞ Juan Francisco Garcia Dayanışma katkısı
BEŞİKTAŞ Ailton Gonçalves Da Silva Dayanışma katkısı
BEŞİKTAŞ Fatih Sonkaya Dayanışma katkısı
BEŞİKTAŞ Jose Kleberson Pereira Dayanışma katkısı
BEŞİKTAŞ Matias Emilio Delgado Dayanışma katkısı
BEŞİKTAŞ Aydın Karabulut Yetiştirme tazminatı
BEŞİKTAŞ Oscar Eduardo Cordoba Futbolcu-kulüp ihtilafı
BURSASPOR Marian Kelemen Futbolcu-kulüp ihtilafı
BURSASPOR Alisio Da Silva Neres Junior Futbolcu-kulüp ihtilafı
Ç. RİZESPOR Enis Ulusan Yetiştirme tazminatı
Ç.RİZESPOR Ferdi Elmas Dayanışma katkısı
Ç.RİZESPOR Razundara Tjikuzu Kulüp-futbolcu ihtilafı (Tek taraflı fesih)
Ç.RİZESPOR Raphael Chumwu Futbolcu-kulüp ihtilafı
DENİZLİSPOR Ryan Dvid Botha Futbolcu-kulüp ihtilafı
DENİZLİSPOR Alexsandro Alves Ferreira Futbolcu-kulüp ihtilafı
DENİZLİSPOR Martin Horak Dayanışma katkısı
FENERBAHÇE Fabio Luciano Futbolcu-kulüp ihtilafı
FENERBAHÇE Stephan Appiah Dayanışma tazminatı
FENERBAHÇE Eduardo Luis Abanizio Dayanışma katkısı
FENERBAHÇE Daivid De Souza Dayanışma katkısı
FENERBAHÇE Mateja Kezman Dayanışma katkısı
FENERBAHÇE Marcio Nobre Dayanışma katkısı
FENERBAHÇE Washington Dayanışma katkısı
GALATASARAY Gabriel Tamas Dayanışma katkısı
GALATASARAY Oviudu Petre Transfer ücreti
GALATASARAY Florin Daniel Bratu Transfer ücreti
GALATASARAY Marek Heinz Dayanışma katkısı
GALATASARAY Franck Ribery Dayanışma katkısı
GALATASARAY Daniel Toszer Yetiştirme tazminatı
GAZİANTEP Nikola Drincic Futbolcu-kulüp ihtilafı
GAZİANTEP Sofiene Melliti Futbolcu-kulüp ihtilafı
GAZİANTEP Tarek El Taib Futbolcu-kulüp ihtilafı
GAZİANTEP Kadir Bekmezci Futbolcu-kulüp ihtilafı
GAZİANTEP Nikola Jozic Futbolcu kulüp ihtilafı
GAZİANTEP Desire Bonabucya Yetiştirme tazminatı
GENÇLERBİRLİĞİ Chiristian Andre Jardler Futbolcu-kulüp ihtilafı
GENÇLERBİRLİĞİ Engin Baytar Yetiştirme tazminatı
KAYSERİSPOR Hamed Kavianpour 1 yıl doping cezası ihtilafı
KAYSERİSPOR Erich Brabec Kulüp-futbolcu ihtilafı
KAYSERİSPOR Rastislaw Michalik Dayanışma katkısı
K. ERCİYES Lucien Mettomo Kulüp-futbolcu ihtilafı
KONYASPOR Ahmed Mohammed Belal Futbolcu-kulüp ihtilafı
KONYASPOR Kais Ghodbane Futbolcu-kulüp ihtilafı
ANKARAGÜCÜ Herve Xavier Zengue Futbolcu-kulüp ihtilafı
ANKARAGÜCÜ Hüzeyfe Doğan Futbolcu-kulüp ihtilafı
ANKARAGÜCÜ Stephan Baidoo Futbolcu-kulüp ihtilafı
ANKARAGÜCÜ Cherles Eduard Coridon Kulüp-futbolcu ihtilafı
SAKARYASPOR Marcel M'Bayo Kibamba Futbolcu-kulüp ihtilafı
SİVASSPOR Nordin Sbadich Wooter Dayanışma katkısı
SİVASSPOR Hamilton Ricard Futbolcu-kulüp ihtilafı
SİVASSPOR Emanuel Dias Ephira Futbolcu-kulüp ihtilafı
SİVASSPOR Raymond Kalla Futbolcu-kulüp ihtilafı
TRABZONSPOR Tomas Jun Dayanışma katkısı
TRABZONSPOR Marcelo Dos Sontos Dayanışma katkısı
TRABZONSPOR Kizito Musampa Dayanışma katkısı
TRABZONSPOR Jean Misse Misse Dayanışma katkısı
TRABZONSPOR Micheal Petkoviç Futbolcu-kulüp ihtilafı
VESTEL MANİSA Petr Johana Dayanışma katkısı
VESTEL MANİSA Soner Sakarya Yetiştirme tazminatı
VESTEL MANİSA Lukas Zelanka Kulüp içi ihtilaf
A.SEBATSPOR Culaude Armel Bakadal Futbolcu-kulüp ihtilafı
DİYARBAKIR Ermin Rakoviç Futbolcu-kulüp ihtilafı
DİYARBAKIR Sammy Steve Gtari Futbolcu-kulüp ihtilafı
DİYARBAKIR Borislav Mikiç Futbolcu-kulüp ihtilafı
DİYARBAKIR Redi Jupi Futbolcu-kulüp ihtilafı
KARŞIYAKA Murat Tosun Yetiştirme tazminatı
MALATYASPOR Jiri Masek Dayanışma katkısı
MALATYASPOR Jian Emmanuel Effa Futbolcu-kulüp ihtilafı
MALATYASPOR Zdenek Senkerik Dayanışma katkısı
SAMSUNSPOR Dejan Maksiç Futbolcu kulüp ihtilafı (CSKA Sofya takımından 2005 Aralık ayında transfer edildi.)
SAMSUNSPOR Gilson Marcus Dos Santos Futbolcu-kulüp ihtilafı
TÜRK TELEKOM Mahmut Karakaya Yetiştirme tazminatı
DARICI G.BİRLİĞİ Tayfun Güven Yetiştirme Tazminatı
ADANASPOR Milan Timko Futbolcu-Kulüp ihtilafı
AYDINSPOR Kemal Akar Yetiştirme tazminatı
KASTAMONU İlker Yıldız Dayanışma katkısı