Sabit faizle 11. aya giriyor

ANKARA(ANKA)-Merkez Bankası Para Politikası Kurulu, 14 Haziran Perşembe günü toplanarak, kısa vadeli faiz oranlarını belirleyecek. 20 Temmuz 2006 toplantısından bu yana faizi değiştirmeyen Kurulun bu toplantıda da oranları sabit tutması bekleniyor.

Para Politikası Kurulu bu yılın altıncı toplantısını 14 Haziran'da gerçekleştirecek. Enflasyon hedefinin beş ayda aşılmasının ardından, Merkez Bankası'nın enflasyon hedeflemesi sistemindeki aracı olan politika faizlerini (kısa vadeli faizler) değiştirmesi beklenmiyor. Bunun altyapısını da hazırlayan Merkez Bankası'nın Başkanı Durmuş Yılmaz, siyasal iradenin faizlerin indirilmesi baskısına rağmen, son dönemde gerçekleştirdiği Bakanlar Kurulu ve TBMM sunumları ile faiz indiriminin faturasının ağır olacağını vurgulamıştı.

Reklam
Reklam

En son 20 Temmuz 2006'da 0.25 puan artırılan ve o zamandan bu yana sabit tutulan kısa vadeli faizler oranları şöyle:

-Gecelik faiz oranları: Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 17.50, borç verme faiz oranı yüzde 22.50.
-Geç Likidite Penceresi Faiz Oranları: Geç Likidite Penceresi uygulaması çerçevesinde, Bankalararası Para Piyasası'nda saat 16.00–16.30 arası gecelik vadede uygulanan Merkez Bankası borçlanma faiz oranı yüzde 13.50, borç verme faiz oranı yüzde 25.50.
-Açık piyasa işlemleri çerçevesinde piyasa yapıcısı bankalara repo işlemleri yoluyla gecelik ve bir haftalık vadelerde tanınan borçlanma imkanı faiz oranı yüzde 21.50.