Sabit kur rejimi nedir? Sabit kur rejimi etkileri nelerdir?

Bir ülkenin yatırım, iç ve dış ticaret, kişi başına denk gelen millî gelir gibi pek çok ekonomik durumunda döviz kurlarının büyük bir önemi vardır. Bundan dolayı ekonomik işlemlerle ilgili olarak bazı yöntemler belirlenmektedir. Yöntemlerden hangisinin uygulanacağına ülkenin merkez otoritesi kara vermektedir. Bu yöntemlerden biri olan sabit kur rejimi nedir? Sabit kur rejiminin avantajları ve dezavantajları nelerdir?

Bir ülkedeki döviz ederine karşılık olarak izlenecek yola kur rejimi denilmektedir. Her mevcut paranın hem iç hem de bir dış değeri bulunmaktadır. İç değer, ülke içindeki satın alma gücü ve paranın ülkedeki kullanımı tarafından belirlenir. Toplamda 3 tane farklı kur rejimi bulunmaktadır. Bu rejimler şu şekilde sıralanmaktadır:

Sabit kur rejimi nedir?

Bir ülkede bulunan döviz kurunun merkezi idarenin eliyle sabit olarak belirlendiği kur rejimi, sabit kur rejimi olarak adlandırılmaktadır. Bu kur rejiminde dövizlerin alım ve satım değerlerini merkezi idare belirler. Bir sonraki değişime kadar da sabit olarak kalır. Yapılan tüm döviz işlemleri merkezdeki idare tarafından belirlenen fiyat dâhilinde yapılır ve bunun dışındaki işlemlere izin verilmez. Bu rejimde kurların fiyatları merkez bankası ya da ona bağlı kurullar aracılığıyla belirlenmektedir. Ulusal paranın değeri önceden belirlendiğinden o andaki arz talep koşullarını yansıtmaz. Sabit kur rejimi etkileri değişiklik göstermekle birlikte genellikle sakıncalarının ve dezavantajlarının olması sebebiyle tercih edilmez.

Reklam
Reklam

Sabit kur rejimi avantajları nelerdir?

Sabit kur rejiminin belli başlı avantajları bulunmaktadır. Sabit kur rejimi avantajları kısaca şu şekildedir:

  • Mevcut enflasyonu baskı altına alır.
  • Sıkı bulunan para yönteminin güvenirlik durumunu arttırır.
  • Dövizle uğraşanların kısa süreli risklerin düşmesini sağlar.

Sabit kur rejimi sakıncaları nelerdir?

Sabit kur rejimi etkileri olumlu olmasının yanı sıra bazı olumsuzlukları ve sakıncaları olabilir. Sabit kur rejimi sakıncaları şu şekildedir:

  • Likidite sıkışıklıklarında merkez bankalarının son kredi mercii işlevini yapmasına engel olabilir.
  • Dış ticaretin dinamiklerini yansıtmaz.
  • Sermaye akışına kontrol getirir ve şok devülasyonlara neden olabilir.
  • Döviz kurundaki ayarlamalar sadece büyük dengesizlikler sonrasında yapılabilir.
  • Sabit kur rejimi etkileri, gecikme nedeniyle döviz kurundaki değişikliklerin daha büyük olmasına ve bu değişikliklerin ekonomi üzerindeki etkisinin daha uzun süreli ve derin olmasına neden olabilir.
Reklam
Reklam
Anahtar Kelimeler: