Sabit telefonlarda indirim sinyali

ANKARA (İHA) - Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, geçen yıl yapmış oldukları sosyal tarife değişikliği nedeniyle gelirlerinde ciddi bir azalma olduğunu ancak yeni tarife çalışmalarının çok kısa bir süre içinde belli bir noktaya geleceğini söyledi.

İHA muhabirinin sorularını yanıtlayan Ekinalan, Türk Telekom'un özelleştirme sürecine ve hayata geçirmeyi düşündükleri projelerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Hisselerinin yüzde 55'inin blok satışı öngörülen ve ihale süreci devam eden Türk Telekom'un özelleştirilme çalışmalarının 'data room' aşamasına geldiğini kaydeden Ekinalan, başvuruda bulunan 13 firmadan 10'unun veri odalarında çalıştığını bildirdi. Ekinalan, "Potansiyel yatırımcılar Özelleştirme İdaresi koordinasyonunda Türk Telekom'un veri odalarına giriyorlar. Burada amaçlanan, Türk Telekom'un rakamlarını, gelirlerini, giderlerini yani işletme mekanizmasını tam olarak anlayıp, fiyat verebilmelerine olanak sağlamak. İlgiden memnunuz. Gözleyebildiğimiz kadarıyla özelleştirme süreci oldukça olumlu gelişiyor. Gerçekten Türk Telekom'la ilgili yatırımcılar var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Türk Telekom'un veri odasına; Telefonica SA, Telecom Italia International NV, Emirates Telecommunications Corporation (Etisalat)/Cetel Çalık Enerji/Dubai Islamic Bank Ortak Girişim Grubu, Saudi Oger Ltd, Koç Holding/Sabancı Holding Ortak Girişim Grubu, Ordu Yardımlaşma Kurumu, Doğan Şirketler Grubu, Güney Koreli SK Telecom, Turkish Privatisation Investors ve Turkcell'in iştiraklerinden Turktell Bilişim Servisleri'nin liderliğindeki 14 üyeli Ortak Girişim Grubu giriyor. Söz konusu gruplar her türlü teknik ve mali bilginin verildiği bilgi odasına Nisan ayına başına kadar girmeye devam edecek.

Özelleştirme sürecinin başarılı bir şekilde tamamlanacağını düşündüğünü dile getiren Ekinalan, "Telekomünikasyon çok dinamik bir yapıya sahip. Çok çabuk kararların verilmesi gerektiği, süreçlerin çok çabuk işlediği bir sektör. Bu sektörde devletin kurallarıyla hareket, mücadele ve rekabet etmek mümkün olmuyor. Özelleştirmeyi, Türk Telekom'un geleceğinin garanti altına alınması olarak görüyoruz" şeklinde konuştu.

Reklam
Reklam

Ekinalan, bu sene için öngördükleri 1.1 katrilyon liralık yatırımların tüm hızıyla devam ettiğini, karlı gördükleri tüm alanlarda yatırım yapmaya devam ettiklerini anımsattı. Türk Telekom Genel Müdürü Ekinalan, borçların yeniden yapılandırılması konusunda da şunları kaydetti:

"Borçların yeniden yapılandırılmasıyla ilgili daha önce müşterilerimize bir seçenek sunduk. Yaklaşık 300 bin abonemiz anaparayı taksitler halinde almamızı öngören bu seçenekten yararlandı. Kamunun borçlarının da tahsilatı sağlandı. Öte yandan Turkcell ve Telsim'le ilgili alacak davalarımız vardı. Bunlardan Turkcell'le ilgili olanı tamamlandı. Yaklaşık 1.5 katrilyon lira civarında alacağın Türk Telekom'a ödenmesini öngören anlaşma geçtiğimiz günlerde imzalandı. Telsim'le de benzer bir anlaşmanın imza aşamasına geldik. Dolayısıyla Türk Telekom'un alacaklarını tahsil ettikten sonra özelleştirilmesini amaçlıyoruz."

ADSL KULLANICILARINA KABLOSUZ İNTERNET ERİŞİMİ KOLAYLIĞI

Sabit telefonlarda bir tarife değişikliği ya da indirimin söz konusu olup olmadığı sorulduğunda ise Ekinalan, "Sabit telefonlarda tarife değişikliğini geçen sene yaptık. Bu sene de tarifelerdeki değişiklikler devam edecek. Burada, piyasanın gelişmesi ve teknik imkanlarımızın söz konusu tarife değişikliğine imkan verdiği konuları çok önemli. Çok kısa bir zaman içersinde belli bir noktaya geleceğiz" dedi.

Reklam
Reklam

Ekinalan, sabit telefonlarda geçen sene yapmış oldukları tarife değişikliğinin Türk Telekom'un karlılık oranını artırdığının söylenemeyeceğini vurgularken, "Gelirlerimizde bir azalma oldu. Özellikle alt gelir gruplarını korumak için yaptığımız 'sosyal tarife' nedeniyle gelirlerimizde ciddi bir azalma oldu" diye konuştu.

'Gerçek rekabet başlarsa Türk Telekom büyük yara alır' sözleri hatırlatıldığında ise Ekinalan şöyle konuştu:

"Gerçek rekabetten bahsederken şunu kastediyorum; Türk Telekom çok büyük bir kuruluş. Ciddi yatırımlar yapıyor. Bu sene yapmayı planladığımız yatırımın boyutu 1.1 katrilyon lira. Benimle gerçek anlamda rekabet edecek bir işletmecinin benim kadar olmasa bile bu rakama yakın bir yatırım yapmalı ki, gerçek rekabeti oluşturabilsin. Şu an uluslararası aramalarda bir rekabet yaşanıyor ama benim kastettiğim rekabet bu değil. Gerçek rekabet, Türk Telekom kadar büyük bir yatırımcı piyasaya girdiği zaman yaşanacak. Türk Telekom'un çalıştığı bir takım kurallar var. Alımlarda Kamu İhale Kanunu'na tabiiyiz. Personel alımını İŞKUR üzerinden yapıyoruz. Terfi, tayin ve maaş belirlerken kamu kurallarıyla hareket etmek durumundayız. Dolayısıyla şirketin bu şartlarda piyasadaki rekabetin getirdiği dinamikleri yakalayabilmesi çok zor. Piyasa, bu kadar dinamikken, Türk Telekom'un, devletin koyduğu katı kurallarla hızlı hareket edebilmesi mümkün değil. Eğer Türk Telekom gibi büyük ölçekli yatırım yapıp, piyasaya uzun vadede bakabilen bir şirket geldiği zaman ciddi bir rekabet yaşanacak. O zaman Türk Telekom'un karlılığını ve konumu koruyabilmesi için çok daha dinamik ve hızlı hareket edebilmesi lazım."

Reklam
Reklam

Ekinalan ayrıca, yatırımda öncelikli konuların başında gelen genişbant internet hizmetleri konusunda, "Türk Telekom'un yatırımının büyük bölümünü genişbant internet hizmetlerini geniş kitlelere yayma projesi almakta. 2003'ün sonunda 50 binlerde olan ADSL erişimi, 2004'ün sonunda 454 bine ulaştı. Oldukça iyi bir artış sağladık. Şu an 600 bin civarında müşterimiz var. ADSL'nin geniş kesimlerde kullanılması için çeşitli çalışmalar yürütüyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Kablosuz internetin de önem verdikleri bir konu olduğunun altını çizen Ekinalan, "Şu anda 200 civarında kablosuz internet noktamız var. Bu sene 2 bin ankesörlü telefon noktasında kablosuz internet hizmeti vermeye başlayacağız. Bu imkanı ADSL ile birleştireceğiz. Evinizde ya da işyerinizde ADSL kullanacaksınız, dışarı çıktığınızda önemli noktalarda aynı paket sayesinde kablosuz internet noktalarından hizmet alabileceksiniz" açıklamasında bulundu.