''Sabun kullanmak kanser yapıyor'' iddiası

Son bir kaç yıldır çevremizdeki kanser vakalarını oldukça çok duyar olduk. Giyimden, gıdaya hemen hemen her gün kanserle ilgili yazılar okuyoruz. Şimdi de sabun kullanmanın kanser yaptığı iddiası tartışılıyor. Dermatoloji Uzmanı uyardı. ''Sabun kanser yapabilir''

KADIN HABERLERİ İÇİN TIKLAYIN

Uzmanlar hemen hemen her gün kanserle ilgili yeni veriler paylaşıyor. Kozmetik ürünlerden, gıdaya, kıyafete kadar kanser vakalarını sık sık okuyoruz. Uzmanlar bu kez ''sabun kanser yapabilir'' diye açıklamalarda bulunuyor. Deride antisepitik olarak sabunlara eklenen bir madde olan triclosanın kanserojen olabileceği ile ilgili şüphelerin olduğunu belirttildi. Kanserin dünyada ve Türkiye'de sebebi bilinen ölümler sıralamasında kalp ve damar hastalıklardan sonra ikinci sırada yer aldığını belirtiliyor.

Reklam
Reklam

4 Şubat Dünya Kanser Günü sebebiyle açıklama yapan Dermatoloji Uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, deride antisepitik olarak sabunlara eklenen bir madde olan triclosanın kanserojen olabileceği ile ilgili şüphelerin olduğunu belirtti.

"Kozmetik ürünler ya da içeriğindeki bazı maddelerin uzun dönem kullanımının sağlık sorunlarına neden olup olamayacağı net değildir. Uzun süreli testlerin bu kadar çok üründe yapılma şansı da bulunmuyor" diyen Dermatoloji uzmanı Dr. Şerafettin Saraçoğlu, "Kozmetik ürünler çok geniş bir yelpazede yer alırlar. Bu ürünler bazı kişilerde sağlık sorunlarına neden olabilir. Genellikle deride veya gözde tahriş, alerjik sorunlar en sık görülen yan etkilerdir. Bu tür yan etkiler genelde kısa sürelidir ve tekrar temas edilmediği sürece yeniden sorun yaşatmazlar. Kozmetik ürünlerde kullanılan ürünlerin önemli çoğunluğu çok düşük oranlarda bulunurlar. Aslında bazı ürünlerin yüksek yoğunlukta bulunması halinde tahriş edici, yakıcı özellikleri var ise de çok düşük yoğunluklarda bu tür etkiler görülmeyebilir" diye konuştu.

Reklam
Reklam

Saraçoğlu, deri kanserine veya farklı sorunlara yol açan başlıca kimyasal maddeleri şöyle açıkladı:

"Formaldehid: (sıklıkla alerjik deri sorunlarına neden olur) Avrupa birliğinde toksik ve karsinojenik madde sınıfında yer alır. En sık tırnak cilası, oje, banyo ürünlerinde bulunur.

Dioxane: Saç düzleştirici, saç boyaları, bebe sabunları, nemlendiriciler, içinde bulunur. Ürün içeriklerinde PEG, XYNOL, Cetearate; OLeth ibareleri Dioxane içerdiğini gösterir.

Parfümler: Sentetik parfümler 200ün üzerinde bilinmeyen maddeler içirir. Bu kimyasalları üreticiler çoğunlukla açıklamazlar. Fakat yapılan alışmalarda bu maddelerin önemli çoğunluğunun petrol türevi benzen temelli ürenler olduğunu desteklemektedir. Bu nedenle parfüm veya fragrance yazan ürünler yerine esansiyel yağlar veya doğal parfüm ibaresi olan ürünleri tercih ediniz.

Parabenler: Kozmetiklerde koruyucu olarak eklenen kimyasal maddelerdir. Kansere yol açabildiği gösterilmiştir. Bu nedenle Ethyl, Methyl, Butyl Propyl parabenleri içeren ürünlerin sakıncalı olabildiğini söylemek isterim.

Reklam
Reklam

Benzen: Özellikle tırnak cilaları ve ojelerde kullanılan bu ürünler kanserojen olduğu net olan ürünlerdir. Kokusu nedeniyle hemen fark edilirler. Bu tür ürünlerden uzak durmak gerekli.

Triclosan: Deride antisepitik olarak sabunlara eklenen bir madde olan triclosanın kanserojen olabileceği ile ilgili şüpheler mevcut. Nonylphenol içeren mantar ürünleri, tıraş kremi, saç boyalarından uzak durulmalı. Östrojeni taklit eden güneş koruyucu filtreler içeren ürünlerden uzak durulmalı. Bunun içim; mümkün olduğu kadar organik ürün sertifikalı ürünlerden kullanmalıyız. Parfümlü ürünlerden sakınmalıyız. Burnumuzla tırnak ürünü seçerken kokusu ile benzen kokulu ürünlerden uzak durmalıyız."