Sabuncuoğlu Tıp Ve Cerrahi Tarihi Müzesi'ne Turist Ilgisi

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'ni 270 günde 20 binden fazla turistin ziyaret ettiğini söyledi.

Amasya Belediye Başkanı Cafer Özdemir, Sabuncuoğlu Tıp ve Cerrahi Tarihi Müzesi'ni 270 günde 20 binden fazla turistin ziyaret ettiğini söyledi.

Osmanlı sultanı Fatih Sultan Mehmet döneminin en ünlü hekim ve cerrahı, Amasyalı tıp alimi Sabuncuoğlu Şerefeddin'in adına geçen yıl Amasya Belediyesi'nce kurulan müze, yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor.

Belediye Başkanı Özdemir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Avrupa'da ruh hastalarının dayakla tedavi edildiği ya da yakıldığı dönemde müzikle tedavi uygulayan bimarhanenin (darüşşifa) kısa bir süre önce müzeye dönüştürüldüğünü anımsattı.

Reklam
Reklam

Müzede Sabuncuoğlu Şerefeddin'in geliştirdiği 200'e yakın tıp aleti ile ruh sağlığı tedavisinde kullanılan müzik aletlerinin sergilendiğini ifade eden Özdemir, "Müze açıldığı günden bugüne büyük ilgi çekiyor. Yaptığımız düzenlemeler ile bimarhenenin amacına uygun işlerliğini sürdürüyoruz. Müzikle tedavi devam ediyor. Müzede oluşturduğumuz şifa bahçesinde Sabuncuoğlu'nun o dönemde yaptığı şifa macunlarını üretiyoruz" dedi.

Söz konusu müzede Sabuncuoğlu Şerefeddin'in hastalarını tedavi ettiği hareketli heykellerin de bulunduğu bir kliniğin yer aldığını anlatan Özdemir, "270 günde müzemizi 20 binden fazla turist ziyaret etti. Bir bu kadar da kayıt dışı ziyaret olduğunu tahmin ediyoruz. Ziyaretçi defterlerine yazılan memnuniyet bizleri çok mutlu ediyor. Burası benim de yorgun ve stresli olduğumda rahatlamak için geldiğim bir mekan. Buradaki ortam ve müziklerle huzur buluyorum" diye konuştu.

-Bimarhane-

Yakutiye Mahallesi'nde bulunan bimarhanenin medrese olduğu da iddia ediliyor. Ancak yapıldığından günümüze kadar geçen süre içinde bimarhane olarak tanınan yapıyı Amasya'nın İlhanlı hakimiyeti döneminde, İlhanlı hükümdarı Olcayto Mehmet Hüdabende ve eşi İlduş (Yıldız) Hatun adına köleleri Amber Bin Abdullah tarafından 1308-1309 yıllarında yaptırdığı biliniyor.

Reklam
Reklam

Anadolu'da buna benzer örneklere Sultaniye'de, Sivas ve Divriği Darüşşifalarında rastlanıyor. Selçuklu ve Osmanlı döneminde yapılan darüşşifalar, diğer sosyal ve tıbbi yapılardan farklı özellik taşıyor. Darüşşifalarda akıl hastalarının müzik ve su sesiyle iyileştirilmesi öncelik kazanmış. Amasya Bimarhanesi de bunun bir örneği olarak tanınıyor.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: