1- Önden belirtelim. Siyah diye bir saç rengi yoktur derler ya;
Elbette vardır, her gün karşılaşıyoruz zaten, değil mi ama!?
Böyle denmesinin sebebi, orjinal siyah saçlıların dünyada çok çok az olmaları; çok koyu renk saçlı esmerlerin ise yaygın olarak siyah saçlı olarak değerlendirilmesi.
İnsan ırkının ilk saç rengi olarak değerlendirilen siyahın, bugün bu kadar seyrekleşmiş olması nedendir bilmiyoruz; evrimdir, adaptasyondur, her şey mümkün. Ancak şunu biliyoruz ki; Megan Fox'un genlerinde Afrikalılık yoksa bu saçlar koyu kumral. Gerçek siyah değil.
2- Dünyada neden esmerler daha çok? Sarışınlara taş atan Charles Darwin'den dinleyelim.
Görsel olarak da yılların flörtöz sarışını Sharon Stone'un resmini kullanalım. Çünkü şöyle;
Dünya nüfusunun bugün %90'ından fazlasını esmer insanlar oluşturuyor. Tabii, bu büyük oranın içinde esmerin tonları olarak değerlendirilen kumrallar ve kestane saçlılar da var. Charles Darwin bunun sebebini esmerler üzerinden açıklasa da, çaktırmadan sarışınlara taş atmış. Çünkü Darwin'e göre esmer kadınlar, diğerlerine göre uslanmaya ve evlenmeye daha yatkın insanlarmış.
Not: Darwin'in evrim teorisiyle devrim yapmış olsa da, dönemin bilimsel koşullarıyla birçok konuda da hatalı tespitler yaptığını ekleyelim.
3- Sarışınların saçları seyrek değildir...
...aksine sarışınların çok daha fazla saç teli var!
Sarı renkli saç telleri diğer renktekilerden daha ince olduğu için, kafa derisinde daha sık saç teli bulunur. Biz de sıklıkla ince tel ile seyrek saç kavramını birbirine karıştırırız...
4- Ve üstelik sarışınların saçları pek de çaktırmadan beyazlar :)
Çünkü sarışınlar yaşlandıklarında saçları açık sarıya veya pirinç rengine doğru ağarır. Bu renk de zaten sarı olan saçlarının arasında pek de göze batmaz... Gel gelelim, esmer insanların saçları gümüş grisine doğru beyazlar. Bu renk, koyu renk saçın içinde kendini çok belli ettiği için esmerlerde siyah&beyaz tel ayrımı çok daha belirgin olur.
5- Ayrıca saçların ağarmasında en kaliteli renk de kızıl saçtır!
Kızıl saç, tüm saç renkleri arasında en inatçısıdır.
Kızıl saçlı insanların saçları kolay kolay rengini kaybetmez, diğer renklere göre çok daha uzun süre dayanır. Kaybetmeye başladığında da beyazlamaz, sadece solmaya başlar.
6- Bu arada sarışın olmak her zaman modaydı!
Oksijenli su (hidrojen peroksit) 1818'de, karbonat (sodyum bikarbonat) ise 1791'de icat edildi belki... Ama saç rengini açmak için her zaman yollar mevcuttu. İnsanlar da bu yöntemleri Antik Yunan döneminde bile kullanıyorlardı!
Antik Yunanlar, Romalılar ve Keltler'de saç rengini açmak epey modaydı. Artık limon suyu mu kullanmışlardır yoksa sirke mi bilmiyoruz... Ama modaydı işte :)
7- Halbuki kızıl saçın moda olması daha mantıklı değil miydi?
Biz 'az olan değerlidir' diye biliyorduk... Kızıl saçlılar dünya nüfusunun %1'ini oluşturuyorlar. Bugün de ağırlıklı olarak Kuzey Avrupa'da, hattâ özellikle İskoçya ve İrlanda'da bulunuyorlar.
Ancak sanılmasın ki kızıl saçın kökleri de bu bölgelere dayanıyor; Güney Avrupa, Kuzey Afrika ve Ortadoğu gen tarihi açısından kızıl rengin asıl temellerine sahip bölgeler.
8- İlginç rakamlarla bitirelim :)
Çünkü bu rakamlara göre hepimiz birer Rapunzel'iz!
İlk ağzı açık bırakan sayı şu:Bir insan ömrü boyunca ortalama 949 kilometre saç uzatıyor!
İkincisi de şu: Saçlar öyle güçlü ki, yalnızca şu an kafanızda bulunan saç miktarı 2 fili taşıyabilecek kadar dayanıklı!