İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube’nin eski müdürü ve 2. Ergenekon davasının tutuksuz sanığı Adil Serdar Saçan ile birlikte 8 sanık, ‘Adnan Hoca’ olarak bilinen Adnan Oktar'ın grubuna yönelik operasyonda gözaltına alınanlara işkence yaptığı iddiasıyla yargılandığı davada delil yetersizliğinden beraat etti.
İstanbul 7. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya sanıklar Ahmet Erdoğan, Serdal Akça, Osman Köprü, Vedat Mercan ve Metin Rakipoğlu katıldı. Duruşmaya gelmeyen Adil Serdar Saçan’ı avukatı Serkan Saçan temsil etti. Davanın 41. duruşmasında sanık Ahmet Erdoğan, işkence suçunu reddederek gözaltına alınan şahısları yasal düzenlemeler çerçevesinde doktor muayenesine gönderdiğini belirtti.
Sanıklardan Serdal Akça ise, “Suçu işlediğimize dair mağdurların beyanları dışında başkaca kanıt bulunmamaktadır. Dosyadaki, mağdurlarla ilgili verilen raporlar ve görüntülü ifade tespit tutanakları mağdurlara herhangi bir işkence yapılmadığını göstermektedir. Mahkemede dinlenen tanıklar mağdurların lehine ifade vermişlerdir. Ancak onlar da sanıklarla yakın ilişki içinde olan kişilerdir. Mağdurlar da her defasında farklı ifadeler vermişler ve bizi suçlamışlardır.” dedi. Metin Rakipoğlu, Osman Köprü ve Vedat Mercan da suçsuz olduklarını belirterek beraat kararı verilmesini istedi.
Adil Serdar Saçan’ın avukatı Serkan Saçan da müvekkilinin suç tarihinde soruşturmada görevli memur olmadığını kaydetti. Müvekkilinin o dönem sadece şube müdürü olduğunu söyleyen avukat Saçan, mağdurlar büroya getirildiğinde ‘burası sizin bildiğiniz yer değil, doğruyu söylemek zorundasınız’ şeklindeki sözlerinden işkence yapıldığı sonucunun çıkmayacağını savundu.
Avukat Saçan, “Müvekkilimin 14 kişiye işkence yaptığı nedeniyle cezalandırılması istenmiştir. Ancak ne şekilde işkence yaptığı açıklanmamıştır. Müvekkilimin şubedeki konumu itibariyle ifade alma yetkisinin olmaması dikkate alınarak hakkında beraat kararı verilsin.” dedi.
Savunmaların adından davayı karara bağlayan mahkeme, sanıklar Adil Serdar saçan, Ahmet Erdoğan, Metin Rakipoğlı, Vedat Mercan, Osman Köprü, Serdal Akça, Necati Kurt ve Semir Günaydın hakkında toplanan tüm delillerin değerlendirilmesiyle işkence suçunu işlediklerine dair cezalandırılmalarına yeterli ve her türlü kuşkudan uzak kesin ve inandırıcı kanıtların bulunmadığını belirtti. Mahkeme oy çokluğu ile sanıkların beraatine karar verdi.
Karara muhalefet eden üye hakim Sinan Çelakıl ise sanıklar Adil Serdar Saçan, Serdal Akça, Vedat Mercan ve Ahmet Erdoğan’ın mağdurlara haysiyet kırıcı ve irade yeteneklerinin etkilenmesine yol açacak davranışlarda bulunulduğunu belirtti. Hakim Çelakıl, Saçan’ın 88 yıl, Erdoğan’ın 72 yıl, Mercan’ın 16 yıl ve Akça’nın 8 yıl hapisle cezalandırılması gerektiği görüşünde olduğunu kaydetti.
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığınca hazırlanan iddianamede, mağdur ve müştekilerin, 12 Kasım 1999'da gözaltına alındıkları ve suçlamaları kabul etmeleri için kötü muameleye maruz bırakıldıklarını bildirdikleri belirtilmişti. İddianamede, söz konusu tarihte İstanbul Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü’nde görevli sanıkların, ‘işkence yapmak’ suçundan cezalandırılmaları istenmişti.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz