Saddam Hüseyin'in yargılanmasına devam

BAĞDAT (İHA) - Irak'ın devrik lideri Saddam Hüseyin ve 6 dava arkadaşının Kürtler'e karşı soykırım işlemekle suçlandığı dava, 2 hafta aranın ardından bugün yeniden görüldü.

Davada, Irak'ın eski lideri ve onunla birlikte yargılanan 6 yardımcısı, 1998 Enfal davasında 182 bin Kürt'ün ölüm kamplarında, bombalanarak ve gaz saldırısına maruz bırakılarak öldürülmesiyle suçlanıyor. Dava, bir perdenin arkasında kimliğinin açıklanmasını istemeyen Kürt bir kadının konuşmasıyla başladı. Irak güçlerinin Irak'ın güneyindeki Kürt bölgesine Nisan 1988'de nasıl saldırdıklarını anlatan kadın, "Ordu benim kardeşimi, kardeşimin kocasını, 3 erkek çocuğunu ve 4 kız çocuğunu tutukladı" dedi. Kadın, buldozer ve toplarla evlerini mahvettiklerini kaydettiği Irak güçlerinin köye saldırmasından sonra Gor Dağı'nda aile bireyleriyle beraber nasıl saklandığını anlattı ve hayatta kalanların, annesi ve komşuları ile birlikte toparlanıp erkeklerin ve kadınların ayrı olduğu Saddam'ın memleketi Tikrit'e götürüldüklerini iddia etti. Kürt kadın konuşmasını, "Saddam'a sormak istiyorum. Kadınların ve çocukların suçu neydi?" diye bitirdi.

Reklam
Reklam

Hakim Muhammed El Oreibi El Khalifah, 2 hafta önce mahkemeyi boykot eden avukatların savunmalarını tamamlamaları için duruşmayı ertelemişti. Ancak Saddam'ın avukatları mahkemeyi boykot etmeyi sürdüreceklerini, özellikle Irak Hükümeti'nin mahkemeye müdahale etmesi ve mahkemenin eski hakimini değiştirmesini protest etmeye devam edeceklerini açıklamıştı.