Saddam'a verilen idam cezasına tepkiler

Devrik Irak Lideri Saddam Hüseyin'in idam cezasına çarptırılmasının ardından, karara ilişkin tepkiler de ard arda gelmeye başladı.

DIŞİŞLERİ BAKANI ABDULLAH GÜL

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül, Irak'ın devrik Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in idam cezasına çarptırılmasıyla ilgili olarak, "O, onların bileceği iş. Biz başka ülkenin işine karışmayız" dedi.

Gül, Kayseri'de gazetecilerin soruları üzerine, Irak'ın birliğinin ve siyasi bütünlüğünün devam etmesine çok önem verdiklerini söyledi. Irak'ın bağımsızlığı, toprak bütünlüğü ve siyasi birliği olan bir ülke olduğunu söyleyen Gül, "Kendi seçimini yapmış ve bir göreve gelmiş bir hükümet ve parlamento var" diye konuştu.

Reklam
Reklam

IRAK DEVLET BAŞKANI CELAL TALABANİ

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, devrik lider Saddam Hüseyin'in yargılandığı mahkemenin adil olduğunu, ancak karar hakkında yorum yapmayacağını söyledi.

Talabani, ülkesinde gerilim yaratacağı endişesiyle mahkeme kararı hakkında yorum yapmayacağını belirterek, "Irak adliyesinin bağımsızlığına saygı göstermeliyim, çünkü benim yorumlarım durumu etkileyebilir" diye konuştu.

SADDAM'IN AVUKATI BÜŞRA HALİL

Irak devrik lideri Saddam Hüseyin'in Lübnanlı avukatı Büşra Halil, devrik lidere verilen ölüm cezasının yasadışı olduğunu ve mahkemenin ABD siyasi menfaatlerine hizmet etmeyi amaçladığını belirtti.

El Cezire kanalına açıklamada bulunan Halil, "Kararı beyan etmek yasadışıdır, bu duruşma yasadışıdır" diye konuştu. Mahkemenin siyasi olduğunu vurgulayan Halil, "Mahkeme, Amerikan menfaatlerine hizmet etmek için siyasi sebepler nedeniyle açıldı. Bu nedenle, ondan yasal bir karar çıkmasını beklemiyoruz" diye belirtti.

Savunma ekibinin diğer üyelerinden farklı olarak, Halil bugünkü karar duruşmasına katılmazken, duruşmada, Saddam Hüseyin ve 2 adamı ölüm cezasına çarptırıldı.

Reklam
Reklam

IRAK HÜKÜMETİ

Irak hükümeti, Duceyl davasında eski Devlet Başkanı Saddam Hüseyin'in ölüm cezasına çarptırılmasını "Beklenen karardı" şeklinde değerlendirdi.

Şiilerin liderliğindeki koalisyon hükümetinin sözcüsü Ali El Dabbag, yaptığı açıklamada, "Bu kararın Saddam'ın hak ettiğinden az olduğunu, çünkü suçlarının daha büyük olduğunu ve daha başka bir cezanın mümkün olmadığını"söyledi.

Başbakan Yardımcısı Berham Salih, Reuters'a yaptığı açıklamada, mahkemenin profesyonel ve adil olduğunu kanıtladığını ve Saddam'a Irak halkı karşısında 35 yıldır inkar ettiği adaletin verildiğini ifade etti.

ABD'NİN IRAK BÜYÜKELÇİSİ ZALMAY HALİLZAD

ABD'nin Irak Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Saddam Hüseyin ve iki yardımcısına ölüm cezası verilmesinin, "Irak'ta özgür bir toplum kurulması doğrultusunda önemli bir dönüm noktası" olduğunu söyledi.

Halilzad, yaptığı açıklamada, "Bu davada hakimler, savcılar ve savunma avukatlarının hepsi, sindirmelere karşı cesaret göstermişlerdir. Adaleti sürdürme kararlılıkları, ülkenin şu anda karşılaştığı zor koşula rağmen Irak'ta hukukun üstün geleceğinin bir işaretidir" dedi.

Reklam
Reklam

Halilzad, şunları kaydetti: "Ülke, hukuka dayalı özgür bir toplum kurulması doğrultusunda önemli başka bir adım atarken, bugün Irak için önemli bir dönüm noktasıdır. Iraklıları gelecek haftalarda zor günler bekleyebilir, ancak Saddam ve rejiminin defterini kapatmak daha iyi bir gelecek inşa etmek ve birlik için fırsattır."

İNGİLTERE KARARDAN MEMNUN

İngiltere, Saddam Hüseyin ve 7 adamı için Duceyl Davası'ndan bugün çıkan kararları memnuniyetle karşıladığını bildirdi.

İngiltere Dışişleri Bakanı Margaret Beckett yaptığı açıklamada, "Saddam Hüseyin ve diğer sanıkların adaletle yüzleşmesini ve suçlarının hesabını vermelerini memnuniyetle karşılıyorum" diye kaydetti. Saddam Hüseyin rejimi tarafından "korkunç" suçlar işlendiğini ifade eden Beckett, "Irak halkına karşı bu suçlardan suçlananların Irak adaletiyle yüz yüze gelmeleri doğrudur" diye belirtti.