Sadece Bakırköylülerin Anlayabileceği 12 Madde

Bakırköy 4. yüzyılda, Büyük Konstantin döneminde saraylar, köşkler ve kiliselerle donanmış şehir dışı yazlık mekanlardandı. Ve adı da Hebdemon'du...

Biz de Hebdemon'dan Makriköy'e, oradan da Bakırköy'e bu semt hakkında en önemli 12 şeyi sıraladık!

  1. Türkiye'de yeşili katletmeden de toplu konut projesi yapılabileceğinin kanıtı bir semt

Bakırköy, Türkiye'nin ilk metropolleşen kenti İstanbul'un organik bir parçasıdır. Daha TOKİ bilinmiyorken, Türkiye'nin ilk toplu konut projesi ve belki de en sağlam yerleşkesi "Ataköy" olarak bilinmektedir.

Reklam
Reklam
  1. Sanatı ve sanatçısı bol köy

Bakırköy ve Kadıköy İstanbul'un sanat hayatını en çok şekillendiren iki semtten biri olmasıyla ünlüdür. Bakırköy'den çıkmış ünlüleri saymakla bitmez... Cem Yılmaz'dan Cem Karaca'ya, Tarık Akan'dan Cihat Tamer'e birçok sanatçıyı bünyesinde barındırmıştır.

  1. Dünyanın en kültürlü üst geçidi: Kitapçılar Köprüsü

Bakırköy'ün meşhur kitapçılar köprüsü bu semte yolu düşenler kadar düşmeyenler tarafından da iyi bilinir. Cevizlik Mahallesi'nde bulunan Kitapçılar Köprüsü, tren yolunun üstüne kurulu açık sahaflardan oluşmaktadır. Karikatürden romana, denemelerden şiir kitaplarına kadar birçok eseri burada bulabilmeniz kolaydır.

  1. Bakırköy; ötekilerin insan gibi yaşayabildikleri yer

15 Haziran 1927'de eskiden atların kaldığı ve yenilenen haliyle ruh ve sinir hastalıkları olanların kalabileceği bir merkez olarak inşaa edildi. Ord. Prof. Dr. Mazhar Osman'ın önderliğinde, sağlık alanında inanılmaz bir gelişim kaydedildi. Hastalara ilk kez insan gibi yaklaşıldı ve modern çözümler üretildi. Toplum tarafından ötekileştirilen tüm bireyler burada özellikle insanca tedavi görebilmiştir.

Reklam
Reklam

Sadece ötekileştirilen tedavi ihtiyaçları olan insanlar değil ayrıca Ermeni, Rum ve Musevi vatandaşlar da bu semtte Müslümanlarla kardeş gibi yaşamıştır.

  1. Famecity gerçeği

90'larda çocuk olmuş ve Disneyland hayali kurmuş her çocuğun yolunun Türkiye'nin ilk AVM'sine ve içindeki oyun cenneti Famecity'ye düşme gerçeği yüksek bir olasılıktı. 90'larda çocuk olanlar konuyu ortamlarda sık sık Famecity'nin top havuzlarına, piyano çalan iskelete ve 2 katlı Define Adası'na getirirlerdi.

  1. İstanbul'un en iyi suflesi Dilim'de yenir

Yeşilköy'de bulunan yılların, eskitemediği pizzacısı Dilim'de kesinlikle sufle yemenizi tavsiye ediyorum.

  1. Herkesin bir kere yolunun düştüğü Özgürlük Meydanı

Eski adıyla Cumhuriyet Meydanı yeni adıyla ise Özgürlük Meydanı Bakırköy'ün en bilindik yerlerinden biridir. Tüm buluşmaların, etkinliklerin ve gösterilerin yapıldığı, 4 taraftan insanların aktığı bu küçük meydan şimdilerde biraz bakımsız olsa da Bakırköylülüğün simgesi durumundadır.

Reklam
Reklam
  1. Avrupa yakasının en ağız sulandıran turşucusu: Göksel

Yeşilköy semtinde yer alan Turşucu Göksel'de hem turşu suyunu hem de en garip turşu türlerini tatma şansını bulabilirsiniz.

  1. Çekirdeği alıp at yarışı izlemek

Türkiye'nin en önemli at yarışı hipodromlarından Veliefendi'ye çekirdekle gidip o heyecanı yaşamak paha biçilemez.

  1. Yeşilköy sahilinde piknik ve gezi yapmak

Bakırköy'ün belki de talan edilmeyen ve son kalan sahillerinden Yeşilköy'ün bisikletçisi ve patencisi meşhurdur ama özellikle çimlerde uzanıp gün batımını piknik yaparak geçirmek inanılmaz bir deneyimdir.

  1. Eski Bakırköy'ü keşfetmek

Bakırköy 4. yy'dan kalma bir yer ve Cumhuriyet dönemine tanıklık etmiş bir semttir. Florya'daki Atatürk köşkünü, eski Rum evlerini, arkeoloji müzesini, özellikle Bakırköy'ün tarihini merak edenler mutlaka gezmeli.

Reklam
Reklam
  1. Kebapçılar diyarı Florya

Türkiye'de çoğu kişinin lüks ocakbaşı ve kebapçılarla tanışma yeri Florya'da biraz tuzlu da olsa kebap yenmelidir.

Anahtar Kelimeler: