Sadece sigara değil dumanı da yanıyormuş

Pasif içicilerin sigara içenlerden daha çok zarar görmesinin arkasında, sigara dumanının yanmaya devam ederek ilerlemesi...

Pasif içicilerin sigara içenlerden daha çok zarar görmesinin arkasında, sigara dumanının yanmaya devam ederek ilerlemesi bu sırada kanser yapıcı maddelerin açığa çıkması olduğu belirlendi.

Sakarya Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Canatan Taşdemir, sigara dumanıyla ilgili pek bilinmeyen bir gerçeği açıkladı. Sigaranın yanan ucundan çıkan dumanın filtre edilemediğini ve moleküler düzeyde yanmanın devam ettiğini ifade eden Taşdemir, “Sigara içmek kişinin yalnız kendisine değil çevresine de zarar verir. Pasif içicilik ya da çevresel sigara dumanındaki kanser yapıcı maddeler sigaradan çekilenden daha zararlıdır. Çünkü sigaranın yanan ucundan çıkan duman filtre edilmediği gibi moleküler düzeyde yanma devam ediyor.” dedi.

Reklam
Reklam

Hastalık ve ölümlerin önlenebilir sebepleri arasında birinci sırayı sigara aldığını ifade eden Taşdemir, sigara dumanında bulunan nikotinin bağımlılık yaptığını, dumanındaki katranda ise 4 binden fazla zehirli madde bulunduğunu vurguladı.

Bunların bilinen 250 tanesinin kanser yapıcı maddeler olduğunu dile getiren Taşdemir, “Sigara içmeyen bir dumanına maruz kaldığı takdirde sigara içinden daha çok zarar görüyor. Çünkü sigara içinde bulunan zehirli maddeler dumanla birlikte yayılıyor ve açığa çıkıyor. Bu dumanı teneffüs eden pasif içici de sigara içinden daha çok etkileniyor.” uyarısında bulundu.

Türkiye’de 17 milyon sigara bağımlısı olduğunu ve her yıl 100 bin kişinin sigaraya bağlı hastalıklar sebebiyle hayatını kaybettiğini dile getiren Taşdemir, “Eğitim ve statü arttıkça sigara içme oranı artmaktadır. Dünyada sigara içenlerin sayısı tam olarak bilinmemekle birlikte 1,2 milyar kişinin sigara içtiği, 2030 yılında içicilerinin sayısının 2 milyara ulaşacağı tahmin ediliyor. Hem ülkemizde hem dünyada tehlike giderek büyüyor. Bu sebeple sigaraya karşı alınan önlemler titizlikle uygulanmalı ve yeni kararlar alınmalıdır.“ diye konuştu.

Reklam
Reklam

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

Anahtar Kelimeler: