Sadr grubu tasarıya karşı çıktı

NECEF (İHA) - Irak'ta ABD'nin yoğun baskısı sonucu Irak hükümeti tarafından kabul edilen ve parlamentoya gönderilen petrol kanun tasarısı Şii Sadr grubunun tepkisini çekti.

Sadr taraftarları, ABD, İngiltere ve koalisyon ülkelerini kastederek Irak'ı işgal eden ülkelerin Irak'la petrol anlaşmaları yapmalarına imkan verecek olan petrol kanununa karşı çıkacaklarını bildirdiler.

Radikal Şii lider Mukteda Sadr'ın Necef'teki ofisinden Şeyh Salah El Ubeydi, "Bu muğlak kanunu reddediyoruz. Kanunda kabul edemeyeceğimiz pek çok nokta var. Kanun Irak'ın gerçekleriyle uyuşmuyor" dedi. Şii hareket, kanun tasarısında bilhassa yabancı şirketlerin uzun dönemli üretim ortaklığı anlaşmaları yapabilecek olmalarına itiraz ediyor. Sadr hareketinin parlamentodaki grubunun lideri Nasır El Rubai, "Kanundaki en ciddi mesele üretim ortaklığı anlaşmasıdır. Biz buna kesin olarak karşıyız" dedi. Rubai, bu tür anlaşmaların Irak'ın egemenliğini ortadan kaldıracağını söyledi.

Reklam
Reklam

Sadr grubunun mecliste 32 milletvekili var. Bunlar bir süredir meclis oturumlşarını boykot ediyordu. Rubai, ancak Irak'ı işgal eden ülkelerin Irak'la petrol sözleşmelerini yapabilmelerini yasaklayacak bir düzenleme yapılması halinde tasarıyı destekleyeceklerini ifade etti.

İlk olarak şubat ayında kabul edilen tasarı, ülkedeki farklı kesimlerin itirazlarına yol açmış, bunun üzerine bir hükümet komisyonu, tasarı üzerinde çeşitli düzenlemeler yapmıştı. Halen ülkedeki farklı etnik, siyasi ve dini gruplar tasarıya muhalefet ediyor. Tasarı, petrol gelirlerinin ülkedeki 18 eyalet arasında paylaşılması ve sektörün yabancı yatırımlara açılmasını öngörüyor.

Petrol ihracatı Irak'ın tek büyük gelir kalemidir. Ülkenin petrol rezervi 115 milyar varil. Irak dünyanın en büyük 3. rezervine sahip.